Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Kom seg ut av støvet

Foto:

Utsiktene var ikke lyse da Somi som 12-åring måtte begynne å jobbe fulltid ved steinknuserverket i landsbyen der hun bodde. Faren hennes døde tidlig og etterlot seg moren og alle søsknene hennes. Hva skulle de gjøre nå? Hvem skulle jobbe og tjene penger? Moren hadde nettopp fått en liten baby og kunne ikke ta med barnet på en arbeidsplass som var farlig. Med sorg i hjertet tok Somi farvel med klassevennene sine. Heretter skulle hun jobbe og tjene penger for at familien skulle få mat på bordet.

Knuste drømmer

På arbeidsplassen opplevde den unge jenta både mobbing og misbruk. Hverdagen besto av tunge løft som ikke var helt gunstig for en kropp som enda ikke var ferdig utviklet. Det helseskadelige støvet påførte henne mange sykdommer. Likevel måtte hun jobbe opp til 10 timer daglig til en dagslønn på åtte kroner. Det er under fattigdomsgrensen.

Livet som steinarbeider var ikke det hun drømte om som liten. Fattigdom kan raskt sette en stopper for drømmer og ambisjoner. For Somi så livet ganske svart ut.

Fra mareritt til håp

En kvinnegruppe ga Somi et mikrokredittlån som hun brukte til å investere i fiskeoppdrett. I dag tjener hun nok til å forsørge både seg selv og sin familie.

Somi er selv mor nå. Fortiden snakker hun sjelden om. Minnene fra steinknuserverket er vonde. Nå ser hun heller fremover og vil gjøre det hun kan for at hennes barn aldri skal havne i samme situasjon som hun havnet i som 12-åring.

Støtt kvinnegruppene i India!

Takket være kvinnegrupper og selvhjelpsgrupper i landsbyen der Somi bor har flere fått lån til å starte landbruksprosjekter eller andre bedrifter. Gruppene bidrar også med undervisning for å øke lesekunnskapene blant landsbyungdommene. Dermed får de muligheter til å finne andre jobber. Nå våger mange å tro på en bedre fremtid.

Normisjon ønsker å gi mennesker frihet og et verdig liv. En støtte til steinarbeiderne betyr at flere barn kan fullføre skolen og at flere kvinner får frihet til tjene penger på en rettferdig måte.