Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Kunnskap bygger samfunnet

Chab Sophy er i dag glad for kunnskapen hun har tilegnet seg.
Foto: ICC

Helt på grensen til Vietnam, i Svay Rieng-provinsen bor Chab Sophy. Hun er en av seks søsken. Familien er fattig. Deres eneste inntektskilde er risdyrking. Sophy er ikke fornøyd med dette. Hun har en vilje til å få til mer.

Prøvde å komme seg ut av fattigdommen

Etter at hun avsluttet sitt ellevte år på skolen, bestemte hun seg for å satse på noe nytt. Hun ville livnære seg som skredder. Uten erfaring fra næringsvirksomhet, manglende markedsføring og med litt for stor vilje til å møte kundenes behov, gikk det slik det måtte gå. Det var ikke økonomisk bærekraftig. Virksomheten måtte legges ned.

Hun måtte begynne på nytt. Denne gangen skulle hun bistå familien ved å passe på husdyrene. I lengden var ikke dette tilfredsstillende for Sophy. Hun tenkte stadig på den vanskelige tiden med skreddervirksomheten. Sophy hadde mistet selvtilliten og var lei seg for at hun ikke i større grad kunne hjelpe familien.

FAST-prosjektet gav kunnskap

Da ICC (International Cooperation Cambodia) startet sitt FAST-prosjekt i hennes landsby, ble Chab Sophy invitert til å bli med å spare penger i en selvhjelpsgruppe. Hun ble også spurt om hun ville ha et frivillig engasjement som ”landsbyutvikler”. Dette innebar at hun fikk delta på ulike seminarer om atferdsendring, samarbeid, planlegging, tekniske ferdigheter for å starte hagedyrking, dyrehold og økonomistyring. Men hun fikk også gå på ulike grunnleggende kurs, som hun nå har god nytte av i sin nye rolle i landsbyen.

Chab Sophy forteller at kursene og den nye rollen som ”landsbyutvikler” har gitt henne forståelse av hvor viktig det er at folk i landsbyene tilegner seg kunnskap og får utdannelse, slik at utviklingen i landsbyen kan sette fart.

Sophys kunnskap inspirerer andre

Takket være støtten Sophy har fått fra FAST-prosjektet, har hun nå økt sine inntekter og hun sparer jevnlig. Dette er et direkte resultat av at hun har begynt å anvende kunnskapen hun har fått om avl av storfe og dyrking av hagevekster. Selvtilliten hennes har vokst, og livet er snudd fra mismot til håp.

I dag er Sophy et sentralt medlem i landsbyen, hun er en rollemodell som andre ser opp til. Hun forteller at det flott å se andre bli motivert av det hun har oppdaget, og at de tar i bruk kunnskapene og erfaringene hun deler.

Chab Sophy er svært takknemlig for at FAST-prosjektet kom til hennes landsby og gav henne muligheten til å få en bedre framtid.