Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

- Jeg er en stolt indianer

Foto: Åse Røsvik de Vargas

I Ecuador driver Normisjon Tamboskolen, som formidler Kichwa-indianernes språk og kulturarv. Skolens særegenhet gjør at den er populær.
 
Vil bruke morsmålet
- Jeg ville bli bedre i engelsk og kichwa, sier Marta Romero når vi spør hvorfor hun valgte å bytte skole. - Da jeg kom til Tamboskolen, så jeg at denne skolen også kunne tilby meg mye mer enn den forrige skolen jeg gikk på. Der kom lærerne inn i klasserommet, underviste og gikk ut igjen. De ble aldri kjent med oss.
Marta er Canjaris-indianer, men i likhet med mange andre ungdommer på hennes alder bruker hun språket kichwa i dagligtalen. Spansk dominerer fortsatt i media og i musikken ungdommen hører på. Marta tror likevel at kichwa som språk aldri vil forsvinne. - Å kunne lese og skrive på kichwa gjør meg stolt!
 
Identitetsbyggende skole
Rumaldo Pichizaca har hovedansvaret for kichwa-undervisningen. Han trives godt med å jobbe som lærer på Tamboskolen. - Tamboskolen er ledet av indianere, underviser i kichwa-språket og integrerer kulturen på en god måte. Selv om det er mange utfordringer, er det flott med en lokal skole der egen kultur blir verdsatt, samtidig som elevene får et godt skoletilbud, sier han.
 
Det er også elever fra mestis-kulturen i klassen. Mestisene har sin opprinnelse fra europeerne som blandet seg med indianerkulturen i Ecuador. Tradisjonen til mestisene har i utgangspunktet stått som en motpol til indianerkulturen. Rumaldo merker nå at ungdommen ikke i like stor grad er opptatt av å skille mellom mestis og indianer.

- Før var kontakten mellom mestisbarn og indianerbarn nærmest fraværende. Nå er de mye mer sammen og opptatt av de samme tingene. Det er ikke lenger uvanlig at de er gode venner, men fortsatt er det uvanlig at de gifter seg med hverandre.