Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Ny uro i Mali

Deler av den nordlige delen av Mali er igjen styrt av opprørere
Foto: Illustrasjon: Stock Photos/Leif Gunnar V Vik

- Vi oppfordrer nå til forbønn for situasjonen i landet, sier misjonskonsulent i Normisjon Gjermund Lygre.

Sist helg starta uroen i Kidal, region- hovedstaden i den nordligste regionen i Mali. Mens statsministeren var på besøk i området benyttet MNLA-opprørerne anledningen til å angripe guvernørens kontor. Statsministerens klarte å unnslippe. Men 36 mennesker ble rapportert drept i trefningene og over 30 personer ble tatt som gisler. Gislene er nå satt fri.

Måtte trekke seg tilbake
I går, onsdag gjekk den maliske hæren til motangrep på MNLA-opprørerne. Hæren tok tilbake kontrollen over guvernørens kontor og hus men tapte senere på dagen og ble drevet ut av byen. I tillegg har MNLA tatt kontroll over flere andre byer i nord-Mali.

Misnøye i sør
FN har fordømt MNLA-opprørernes angrep og ber om våpenhvile og fredssamtaler. De siste dagers angrep kan ha ødelagt muligheten til å skape fred i landet, mener FN.

- Sør i Mali, der blant annet Normisjon har sitt arbeid, er det et stort ønske om at FN og den nasjonale regjeringen setter inn kraftige tiltak for å slutt på tuaregane sitt opprør i nord, sier Gjermund Lygre.

- I mange maliske kvinner og menns øyne blir nå FN og deres representanter nå utpekt som syndebukker fordi de ikke er tydelig nok i å støtte den maliske hæren, sier Lygre.