Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Full fest da Foldereid barnegospel fylte 25 år

Foldereid barnegospel ga jernet under jubileumskonserten.
Foto: Kine Camilla Govassli

LØRDAG 24. MAI var storsalen på samfunnshuset i Foldereid pyntet til fest. I kaffesalen vegg i vegg var et langbord rigget til (i pausen ble det fylt med kaker og snitter). Det lokale hagelaget hadde pyntet småbordene med avskårne blomster og greiner med maigrønt løv. Fremst i salen, da klokka var 14.55, stod ettermiddagens hovedpersoner på scenekanten og trippet: Barna i Foldereid barnegospel!    
13 av 14 korsangere var på plass, i en skolekrets med tilsammen 25 barn. Etter at Astrid Laugen og Eldrid Sørstrøm Ramstad (dirigenten) hadde ønsket velkommen, braket de løs: «Vi er så søte og vi er så små - vi kan vær’ stille som mus, hvis vi må.»    
I neste vers kan de brøle som løver - hvilket de høylydt demonstrerer. I tredje vers tramper de som en elefant. I refrenget synger de: «Jesus sa: La de små barna komme til meg. Hindre dem ikke, nei.»

DET VAR DAVÆRENDE sogneprest i Foldereid, Leiv Gunnar Skiftun, som sammen med menighetssekretær Edel Lilleeng startet barnegospelen for et kvart århundre siden. I mange år foregikk øvelsene i kjellerstua hos Lidvor og Peer Heimstad, som åpnet hjemmet og hjertet for gospelbarna, og serverte varme boller og skjenket rød saft i glassene.    
- Hver lørdag formiddag var vi nede i kjelleren til Lidvor og Peer. Aill ongan i bøgda va med. Det va obligatorisk, sier Christian Wendelbo (35), en av de 60-70 frammøtte i samfunnshuset. I dag har han to døtre som synger i koret.    
- Jeg har sterke minner om samholdet, den røde safta og de nybaka bollene. Det sitter djupt i, sier han.

 I SAMFUNNSHUSET ER festen godt i gang. Dirigent Eldrid greier ut om de tre pilarene barnegospelen er bygd på: det sosiale, det musikalske og det åndelige. Hun får med seg alle i salen på Anti-janteloven, før de synger jubileumssangen som Oddny Heimstad, Lidvors svigerdatter, skrev til et tidligere jubileum i koret.    
Foldereid barnegospel er medlem av Acta Trøndelag, og har et hjerte for misjon. De siste årene har de støttet Normisjons arbeid i Mali: søndagsskolen og helsehagen. Før pausen smyger misjonskonsulent i Normisjon, Astrid Breivold, en kongeblå, afrikansk sari over hodet, og forteller levende fra Mali. Siden koret er 25 år, har de bestemt at 25 prosent av inntektene fra jubileumsfesten skal gå til misjonsprosjektet. Når kollekten er telt opp - og de 5 000 kronene fra menighetsrådet lagt på toppen - blir det nesten 9 000 kroner å regne prosenten av.

I KAFFEPAUSEN BLIR Astrid Breivold sittende og småprate med ei av korjentene.    
- Jeg har vært med i sju år, forteller Marie Amalie Laugen.
- Jeg er med på grunn av synginga. Det er det artigste.    
- Hva er favorittsangen din?    
- Adele med Rolling in the deep.    
- Jeg tenkte på sangene i barnegospelen - hvem er favoritten der?    
- Rosa drøm, kanskje. Den handler om ei jente som er på badet, eller rommet sitt, og synger med hårbørsten som mikrofon. Hun håper at noen skal oppdage hvor fin og flink hun er. Det er en bra sang.    
- Hvor mange øvelser har du vært med på tilsammen?    
- Cirka 120, anslår Marie Amalie, uvitende om at hun senere i festen skal bli premiert for sitt trofaste oppmøte.

I DAG ER det menighetssekretær Eldrid Sørstrøm Ramstad som sammen med organist Iren Sæter Flasnes driver Foldereid barnegospel.    
- Æ har ikkje tælt, sier Eldrid når vi spør hvor lenge hun har holdt det gående. - En plass mellom tolv og femten år. Æ trur lokalavisa skreiv «cirka 12 år.»    
Korøvelsene er på tirsdager klokka 14, i et klasserom på Foldereid oppvekstsenter. Noen barn kommer direkte fra barnehagen; andre direkte fra skolen.    
- Egentlig er det litt genialt å ha øvelsen i forlengelsen av skoledagen. Da slipper ungene å gå hjemom først, og vi unngår å lage ei tidsklemme for foreldrene.    
Barna får oppskåret frukt i starten av øvelsen. Så er det opprop, før synginga begynner. I løpet av de nitti minuttene i klasserommet får barna også en bibelfortelling og et par lodd på kjøpet.
Etter 25 år er barnegospelen fortsatt populær blant de unge i Foldereid. Mange blir stående i koret i årevis. Under en høytidelig seanse på jubileumsfesten 24. mai ble Kristina Skeie og Marie Amalie Laugen (der kom det) påskjønnet med et gavekort fra Megasenteret. Det var vel fortjent. Hver for seg har jentene deltatt på rundt 120 øvelser og opptredener med Foldereid barnegospel. 

_________
Artikkelen stod på trykk i PANORAMA nr. 5 2014. Hvis du ønsker å motta regionavisa PANORAMA gratis ut året, uten videre forpliktelser, kan du sende en sms til 40 44 88 70 eller en e-post til: region.trondelag@normisjon.no