Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Bhutans største avis roser norsk engasjement i landet

Foto:

«Møt mannen bak Khaling blindeskole» er overskriften i Bhutan-avisen Kuensel denne uken. Avisen har laget et stort portrettintervju med Normisjon-konsulent og tidligere misjonær Einar Kippenes.

For 42 år siden ble Kippenes oppringt av prinsen i Bhutan med spørsmål om Kippenes kunne starte en blindeskole. Det var starten på et livslangt engasjement i landet. I 1972 startet blindeskolen i fjell-landsbyen Khaling. I tillegg til å gi blinde og svaksynte grunnleggende undervisning, var Kippenes den som hadde kompetanse på grunnleggende helsetiltak og fungerte som lege for innbyggerne.

Bred utdannelse
Den største utfordringen for blindeskolen var å få samfunnet til å akseptere at blinde var like verdifulle som andre mennesker i det Bhutanske samfunnet. Kippenes og hans medarbeidere underviste derfor både i lesing og i praktiske fag som matlaging, jordbruk, håndarbeid og skriving på skrivemaskin.

- De blinde studentene oppevde det krevende å skulle lære så mange ulike ting. Men jeg nektet å gi slipp på konseptet. Ideen vår var å gjøre dem selvstendige, sier Kippenes til avisen Kuensel.

Skapt aksept
Da Einar Kippenes flyttet tilbake til Norge i 1981 var det 15 blinde studenter i Bhutan.
25 år senere får Einar en epost fra en av hans første blinde studenter, Kuenga Chhoegyel. Han har en ide om at datamaskinene er et nyttig verktøy for å utvikle blindes ferdigheter. Kippenes får med seg Normisjon og norske myndigheter på å trene blinde i Bhutan i IKT-faget

- I dag har IKT for blinde blitt et akademisk fag i Bhutan, sier Kippenes tydelig rørt.

- Jeg er svært tilfreds fordi jeg ser at vårt engasjement i Bhutan for blinde har skapt en aksept for blinde i landet. Det var det vi håpet da vi startet arbeidet vårt i 1972.

Utreder nye prosjekt
Einar Kippenes er nå i Bhutan sammen med fire andre personer for å sette i gang Normisjons nye bistandsprosjekt i regi av Normisjon og Digni fra Norge og Disabled People’s Association of Bhutan. Prosjektet skal vare i fem år og setter fokus på organisasjonsutvikling i landet.

Les hele intervjuet i avisen Kuensel