Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Reiste bauta for Tomb

En minnestøtte med relieff av skolens første rektor, Johan Lyche, ble avduket lørdag 21. juni i parken på Tomb. Øivind Landmark fortalte om Johan Lyche og hans innsats for skolen.
Foto:

I 2014 er det 75 år siden skolen, den gang Tomb Jordbruksskole, startet opp, og i denne forbindelse har tidligere Tomb-lærere og Tomb-venner tatt initiativ til, finansiert og gjennomført arbeidet med å reise en minnestøtte. Avdukingen skjedde i forbindelse med skolens årlige jubilanthelg.

Anerkjent lærer
Under markeringen fortalte tidligere Tomb-lærer Ivar J Hauge om forhistorien til oppstarten av en kristen landbruksskole på Tomb, mens Øivind Landmark fortalte om Johan Lyche, hans innsats for skolen og betydningen han hadde for at skolen ble så raskt anerkjent. Lyche var rektor på Tomb fra 1939 til 1952. Da fikk han stillingen som fylkeslandbrukssjef i Østfold.

Landmark pekte også på alle nye menn og kvinner som senere har tatt opp arven og ført skolen videre. Han ga honnør til 75-åringen som fortsatt er en skole med høy faglig kompetanse. Å se den enkelte elev er også et kjennetegn ved Tomb, sa Landmark.

Oppvokst på Tomb
Deretter avduket han og Tor Nes, begge tidligere lærere ved Tomb, minnestøtten.

Under markeringen spilte Halvor Kjerkreit gammel Rådemarsj – ”Strømnes-marsjen” på bratsj. Marsjen er skrevet av komponisten Christian Teilman, som vokste opp på Tomb.

Tomb-lærer Helge Heen, deklamerte dikt av Jakob Trondsen Vigerust ”Under stortrærne på Tomb”. Vigerust skrev diktet til sin skolebestyrer og ungdomsvenn Lyche da han selv var elev ved Tomb. Ingvar Lyche, Lyches sønn, takket på familiens vegne.

I etterkant var det historisk vandring ved Ivar j Hauge i parken.