Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Haugespelet ble en suksess

Haugespelet i Gamlebyen samlet deltagere fra et stort område.
Foto: FOTO: BOE JOHANNES HERMANSEN

Spillet om Hans Nielsen Hauges (1771-1824) liv og virke, ble for første gang framført i hans hjemfylke Østfold og samlet om lag 400 deltagere på Tøihusplassen.

- Spelet gav et godt innblikk i hvilken betydning Hauge har hatt og fortsatt har, sier Hermansen, og viser til historikeren Karsten Alnæs som karakteriserer bondesønnen fra Tune som en av de mest betydningsfulle personligheter i norsk historie.

 - Hauge var ikke bare en vekkelsesforkynner og åndshøvding, men også en samfunnsbygger, gründer og næringslivsleder.

 Spelet hadde åtte akter, hvor ulike sider ved Hauge kom fram. Ved siden av de tilreisende aktørene fra Agder og Telemark, med ekteparet Signe og Sigbjørn Ravnåsen i spissen, deltok flere lokale aktører i biroller.

 Halvor Kjerkreit sang og spilte bratsj og en gruppe unge fra Halden ballettskole under ledelse av Ida Staal, bidro også under en av aktene. Hesteskyss for haugianeren John Sørbrøden som deltok under riksforsamlingen på Eidsvoll, var også talende.

 - Noe av det meste viktige var likevel at lyden fungerte godt under forestillingen. Den ble styrt av Pål Espen Johannessen og fungerte strålende, opplyser Hermansen.

 I forkant av spelet ble det gjennomført en vandring i Gamlebyen, med vekt på de steder som hadde tilknytning til Hauge. Han arbeidet der, talte for en stor folkemengde og satt fengslet der som brudd på konventikkelplakaten, som forbød lekmannsforkynnelse. - Her var det også så stor oppslutning at det måtte to guider til, Hilde Ødegård og Kurt Klevås.

 Hermansen peker på at også været var utmerket, uten en dråpe nedbør. - Vi i arrangementskomiteen i Normisjon region Østfold er veldig glad for et flott spel og meget gode tilbakemeldinger, oppsummerer prosjektlederen.