Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Utdanning og selvhjelpsgrupper forhindrer barneekteskap

Selvhjelpsgruppe klarte å forhindre at Majeda (til høyre) ble giftet bort som 12-åring.
Foto: Kristina Hvarnes Andersen

-Jeg gråt og var redd, sier Majeda om det som skjedde da hun fikk vite at hun som 12-åring skulle gifte seg med en mann som var mye eldre enn henne. Foreldrene var fattige og følte de ikke hadde noe valg.
  
20 prosent av alle jenter i Bangladesh giftes bort før de er 15 år. Foreldrene gjør ikke dette av vondt vilje, men for å trygge jentas fremtid. For enkelte kan også et barneekteskap være en mulighet til å få datteren gift uten å betale en høy medgift. Fattigdom og nød tvinger ofte avgjørelsen frem.

Kontaktet selvhjelpsgruppe
Majeda ville ikke gifte seg, men hun følte at hun måtte. Da tok venninnen Shirin affære. Hun kontaktet en selvhjelpsgruppe som jobbet med menneskerettigheter.

Gruppen, som er en del av Normisjons virksomhet i Bangladesh, forsøkte først å overtale foreldrene med argumenter om at Majeda burde fullføre utdannelsen før hun ble giftet bort. Deretter fortalte de at barneekteskap utgjør en enorm helserisiko. Små jentebruder kan risikere å dø av indre blødninger etter samleie med mannen. For tidlige svangerskap fører også til store helsemessige utfordringer. Ifølge FNs barnefond UNICEF dør 70.000 jenter mellom 15 og 19 år rundt om i verden i forbindelse med svangerskap og fødsel. I tillegg er det også en psykisk belastning å gå inn i et ekteskap en ikke ønsker.

Foreldrene lot seg ikke overtale i første omgang. På selve bryllupsdagen kom derfor gruppen og rev ned bryllupsportalen og stoppet hele seremonien. Først ble foreldrene sinte, men etter noen uker ble de glade for at gruppen stilte opp for Majeda.

Hjelper hele familien
Majeda fikk hjelp til å fullføre skolen og foreldrene fikk mikrokreditt og husdyrkurs der de lærte hvordan de skulle få mer ut av fe-driften sin. Majeda er ikke lenger redd for å bli giftet bort for tidlig. Hun vil fullføre college først, godt støttet av foreldrene.

Takk for støtten!
Utdanning kan forhindre barneekteskap fordi jentene i større grad kan få muligheter på arbeidsmarkedet. Takk for støtten dere har gitt!

(Historien om Majeda er hentet fra en reportasje i Agenda 3:16)