Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Kvinnegruppe har blitt landsbyens bank

Fulanikvinnene har både tid til å passa barna og arbeide
Foto: Foto: Therese Glendrange

Det begynte med alfabetisering i regi av fualenersenteret. Lederen på senteret, Adama Bah, så hvor ivrige kvinnene i denne landsbyen var til å lære og hvor godt de jobbet sammen. En av kvinnene hadde gått litt på skole, og samme jobbet de for å få kvinnen til å organisere seg bedre. Kvinnene ønsket seg en mølle for å lette arbeidet, men det er en stor investering og de ble rådet å begynne med andre ting først.

Tre sekker
Siden 2007 har de samles reglemessig og samlet sammen penger til en kasse. Hver kvinne kommer med 200 francs hver uke (ca 2,50 kroner). De har en regnskapsbok hvor de fører nøye oversikt over penger som går inn og ut, alt på fulani. I tillegg har de en felles åker der de dyrker jordnøtter som de selger. I begynnelsen rensket de jordnøttene for hånd. Da brukte de fem dager på å renske en 50 kilos sekk. Men snart fikk de kjøpt seg en maskin, og da kunne de renske to til tre sekker på en dag.

I dag har de fem maskiner. Jordnøttene selger de i nærmeste storby til en fortjeneste på 150 francs kiloen. Pengene som de tjener låner de ut til hverandre, slik at alle kvinnene kan drive litt handel på si. I tillegg kan de få kjøpt seg tøyer til klær på de store festdagene og dersom noen er syke får de låne penger til medisiner, uten renter.

God fortjeneste
I dag har kvinnegruppa 2 000 000 franc ( ca 26 000 NOK) i kassa. Det er en enorm sum i Mali. Nå fungerer de som bank i lokalsamfunnet. Mennene kommer til kvinnene for å ta opp lån for å kjøpe dyr. Lånet betaler de tilbake med renter.

Nå har de nok penger til å kjøpe en mølle, men de ønsker ikke å stoppe der. For en stund siden forøkte mennene i landsbyen å grave en brønn, men entreprenøren stakk av så snart han fikk pengene. Nå vil kvinnene fortsette der mennene slapp, og lage en hage i nærheten av brønnen. Det de dyrker i hagen kan også selges med god fortjeneste.