Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Alfabetisering bærer frukt

Adama sammen med landsbysjefen, Diallo.
Foto: Foto: Therese Glendrange

I tiden mellom januar og juni reiser Adama og kollegaen hans, Oumar Diallo, rundt til forskjellige fulani-bosetninger og følger opp lese- og skriveundervisningen som foregår der.

Fulaniene er nomader og er på vandring to ganger i året. De månedene de trekker sørover til området rundt Senegalfloden har de undervisning i de ulike leirene.

- Lese- og skriveundervisning er viktig, sier Adama.

- I fjor hadde vi rundt 70 elever i seks ulike leirer. Det kan virke lite, men det er utrolig viktig.

Senter blir kirke
Fulaniene er en sterkt muslimsk folkegruppe, men de er også glade i å ta til seg kunnskap og de siste årene har vi solgt over 200 nytestamenter på fulani. Det var gjennom lese- og skriveundervisning at fulani-kirken begynte i nabolandet, Benin. Det begynte med 7 sentre for lese- og skriveundervisning, og i dag er det et kirkesamfunn.

- For en stund siden var jeg på besøk i en landsby. Der møtte jeg en fulani som tidligere har lært å lese hos oss. Han hadde kjøp en bok som heter ”Sannhetens vei” og som handler om historier fra Det Gamle Testamentet. Han var nysgjerrig og ville gjerne høre mer om hva vi tror på. Jeg oppfordret de kristne på stedet til å sette opp en bod på markedet for å selge bøker og evangelisere. Hvis vi tør å ta kontakt, så vil vi oppdage at til og med fulaniene er åpne for Guds Ord, sier Adama.

Gjeterne på marken
- For noen år siden var jeg på besøk i en landsby. De ble overrasket over undervisningen min, for jeg sa at evangeliet først hadde kommet til fulaniene. Jeg leste fra bibelen og viste at de første som fikk høre budskapet om den store profeten som var født, var gjetere på marken. Men fulaniene som gruppe hadde ikke tatt imot det, og nå er det andre folkeslag som er blitt kristen lenge før oss.

- Men det var til oss budskapet kom først. En av de som var til stede kom fram med en bok og spurte om det var den samme som jeg leste fra. Denne unge mannen hadde lært å lese hos oss for 7 år siden. Han hadde fått tak i et nytestamente og nå var det flekkete og støvete etter mange års bruk. Han hadde tatt det for å være en vanlig bok, men da faren hans så den gjenkjente han den som ”Ingil”, eller evangeliet. Han sa han at det var en farlig bok og befalte sønnen å kaste den ellers ville han drepe ham. Men sønnen ble nysgjerrig og istedenfor å kaste den, gjemte han boka og fortsatte å lese i den.

Man lærer mye gjennom det å kunne lese og skrive. Man lærer om verden og blir ikke så lett lurt.

- Men jeg tror også at Gud gjennom sitt ord forbereder mye og en dag skal vi få se at noe stort vil skje, sier Adama Bah.