Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Mer til småbrukerne!

Foto: John Gjertsen

-Det er mye som er forandret etter at jeg ble en del av prosjektet, sier Shahin. Han peker på vinduene i låven.
-Før fikk kuene hverken frisk luft eller lys da de sto her inne. Det kan kanskje virke som små, enkle grep for oss, men for kuene er forandringen stor.

Glade kuer produserer også mer melk. Det har bonden merket. For noen år tilbake ble noen av kuene hans inseminert med sæd fra Norsk Rødt Fe. Kurasen Norsk Rødt Fe produserer mer melk. For småbrukerne i Aserbajdsjan er det av stor betydning å få kuer av denne rasen. Ofte fører det til en markant økning i produksjonen av kjøtt og melk. Slik har det også vært i Shahins tilfelle.

Startet lokalt meieri
-De kuene jeg hadde før, produserte ikke nok melk til at jeg kunne tjene penger på det. Melken ble også solgt på markedet. Nå kan jeg garantere overfor kundene mine at melken er ren og at den er av god kvalitet. Det kunne jeg ikke tidligere, da jeg ikke hadde godt nok utstyr til melkingen.
Shahin trenger ikke lenger å selge melken sin på markedet. I dag ringer kundene ham direkte og bestiller både melk og yoghurt.

Reiste til Norge
For et par år siden reiste Shahin på studietur til Norge for å se hvordan et moderne norsk gårdsbruk fungerer. Han kom hjem med nye tanker og ideer til hvordan han skulle drive gården videre.
Han har nå planer om å utvide beiteområdet for dyrene sine og skaffe seg en gjødseltank. Å være vitne til moderne landbruk i Norge har gitt bonden nye muligheter.

Også dyrkning av frukt og grønnsaker fikk en forbedring etter at han ble en del av prosjektet. Småbrukeren har lært seg enklere og mer effektive måter å bearbeide jorden på. Riktig vanning er også en del av opplæringen. Før vannet han jorden for mye. I dag vet han at det var det som skadet avlingene hans.
-Ved riktig vanning får grønnsakene bedre vekstvilkår. Som sagt, det er lite som skal til, sier han med et smil.