Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Direktøren i Mali besøker Helsehage-prosjektet

Therese Glendrange sammen m prosjektarbeiderne Ezéchiel Coulibaly, Demba Diallo og Diakaridia Sidibe (ansvarlig for bruarbeidet)
Foto: Foto: Normisjon

Jeg opplever at de er genuint opptatt av utvikling, og at de jobber mye. Omgivelsene er krevende, og de har ofte lange dager. Jeg fikk selv oppleve at til tross for stor gjestfrihet og god forpleining, er det ikke nødvendigvis lett å stille uthvilt opp til en ny dag etter overnatting i en fremmed landsby, når temperaturen er langt over 30 grader om natta, sier  direktør for Normisjon i Mali, Therese Glendrange.

Hovedinntrykket etter den to dager lange turen der hun blant annet fikk se helsesentret, hager, møller, kornmagasin, bruarbeid og alfabetiseringsklasser, er at mye skjer uten nordmenn til stedet og med krig i landet. Pengene går absolutt til det de skal og blir godt utnyttet. Mange deltar med fysisk arbeid som er befolkningens egenandel i flere av aktivitetene.

- Vi kom uanmeldt, men likevel fikk vi se mange i aktivitet, sier Glendrange.

- Det er veldig oppmuntrende å se at helsesentret fungerer så godt; særlig at kvinnene kommer til svangerskapskontroll og at barna blir vaksinert. Mange har gjort en kjempeinnsats med brua i Touba, så det står det respekt av, sier hun.

Brua var ferdig for ett år siden, men på grunn av mye nedbør og sterk strøm, ble det nødvendig med utbedringer og sikringstiltak dette året.

Lastebiler til fødestue
På spørsmål om hva hun ellers vil bemerke, sier Glendrange at hun synes det var kjekt å se hvor samordnet og engasjerte folk var i den grenda hvor det er første året de har grønnsakshage fordi de ikke fikk brønn før i fjor.

- Dessuten er det utrolig bra å se at befolkningen på egen hånd har ryddet mange kilometer vei i et steinfylt område slik at lastebiler kan komme fram med sement og andre materialer til ei fødestue som skal bygges. Vi kom forresten akkurat den dagen de hadde begynt på det nye bygget. Det var mange mennesker som stilte opp, og mye var gjort allerede første dagen, så kanskje de faktisk blir ferdige i løpet av mai, slik de sa.


Therese Glendrange sammen med Elam Keita, leder på Helsesenteret i Touba

Langt lærret
Når det blir snakk om bærekraften i de ulike aktivitetene, sier hun at hun er mest spent på om de lokale utviklingskomiteene vil fungere når prosjektet er ferdig.

- Jeg fikk sitte og observere undervisning for medlemmer fra 3 slike komiteer, forteller hun. De lærte blant annet om demokrati og valg og hvem som er gode og dårlige ledere. Noe av det som var svært gledelig, var at også kvinnene deltok i samtalen. Å undervise den vanlige mann og kvinne uten skolegang er et langt lerret å bleike, men svært viktig og verdifullt. Det er vanskelig å jobbe med holdninger, men noen nye vaner har folk fått, og det er oppmuntrende i en kultur der tradisjoner er svært viktig.

Gullgraving
- Mange ting tar lang tid, og en må være tålmodig. Vi snakket blant annet med noen som hadde ansvar for en kornbank. De hadde ikke helt skjønt at de selv måtte ta initiativ for å kjøpe korn når det er billigst og ikke bare vente på beskjed fra noen i prosjektet. Men vi har gått et stykke vei sammen, og det gjelder her også at en lærer av sine feil.

- Jeg synes det er trist med alle ungdommene som forlater området og drar på gullgraving, slik at det nesten bare er kvinner og unge jenter som har deltatt i alfabetiseringsklassene dette året. Inntrykket er at det var enda verre i Goundara, der over halvparten av ungdomsskoleelevene hadde slutta på skolen og reist for å leite etter gull.

Tar initiativ
- Jeg er stolt over alt prosjektet har fått til. Etter 8 års arbeid kan vi faktisk rapportere om at det har skjedd en positiv utvikling og at dette området som lå langt etter, nå er et forbilde for resten av kommunen. Halvveis i andre fasen av prosjektet er jeg sikker på at enda flere vil få en bedre hverdag fordi de har fått nye kunnskaper som fører til at de selv tar initiativ og gjør noe med de mulighetene de har, sier Normisjons direktør Therese Glendrange.