Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Mirakelplanten gir liv i mange landsbyer

Salli produserte blant annet mange små Mangoplanter, men den viktigste planten, var Moringa.
Foto: Foto: Karen Ekern

Salli er ansatt i Helsehageprosjektet. Han reiser rundt i de 23 landsbyene og grendene som deltar i de ulike aktivitetene for å følge opp småprosjekter og oppmuntre til dyrking og bruk av Moringa.

Var flink til å så
Da Helsehageprosjektet startet i 2005, var det ingen planteskoler i kommunen. Det var tungvint å få småplanter helt fra Bafoulabé, så vi satte straks i gang med å lære opp noen til å produsere planter. Salli jobbet med å vanne og stelle trær i hagen til noen av misjonærene. Han fikk delta på kurs og ble fort ivrig og flink til selv å så frø, vanne og stelle småplanter til de var klare til salg. Han lærte også å pode. Han ble ansatt for å ta seg av denne delen av prosjektet.

Mirakelplanten hjalp Sallis barn
Det tar lang tid å forandre vaner og holdninger, og det er ikke slik at folk begynner å lage og spise Moringapulver med en gang de hører om det. Salli er imidlertid blitt svært god til å informere og undervise om bruken av denne mirakelplanten. Det skyldes nok at han på hjemmebane har opplevd hvor mye det kan bety for liv og helse.

Etter at Salli mistet en liten sønn for noen år siden, ble han svært oppmerksom på hvor viktig det var at mor spiste Moringapulver under svangerskapet og også når hun ammet, slik at hun skulle få nok melk til babyen.


De yngste barna til Salli er sunne og friske etter at de startet med daglit inntak av moringa.

I fjor høst ble han far til tvillinger. Kona Mariyama måtte dra til Bamako for å føde, så hun og svigermora var der flere uker både før og etter fødselen. Mariyama spiste Moringa hele tiden mens hun var gravid, og hun fødte to jenter. Den ene var veldig liten, men takket være at mor spiste Moringapulver, hadde hun nok melk til begge babyene.

Jeg må innrømme at jeg likevel tvilte på om den minste skulle overleve da jeg så henne for første gang.


I april var direktør Therese og jeg på besøk og fikk hilse på familien. Vesle Hawa var da 6-7 måneder; fortsatt knøttliten, men frisk.

Kunnskap fører til utvikling
En far som passer på at kona spiser riktig og gir barna grøt med Moringapulver fra de er et halvt år, er et godt eksempel for andre og en god måte å få andre til å tro på en så enkel måte å redde liv på som å spise Moringapulver regelmessig.

Kunnskap til både kvinner og menn er den beste måten å få til forandring på. Forståelsen og erfaringen når det gjelder dyrking og bruk av Moringa, øker sakte, men sikkert blant kasonkéene.Storesørstrene i familien har god helse på grunn av farens engasjement for å få flere til å spise moringa.

Støtt arbeidet med helsehagen du også. Her kan du gi en gave i dag!