Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Kassonkégutten Tommi

Tommi må passe lillebroren sin mens de andre kameratene er på skolen
Foto: Foto: Karina Lassen

Det er snart 3 år siden jeg første gang traff Tommi. Han kom på besøk sammen med de andre guttene og lurte på om det ble noen undervisning om Jesus og om de kunne fargelegge noen bilder osv. De hadde nemlig hørt av de eldre barna í bygda at det var det de drev med, de kristne som hadde kommet til bygda.

Liker å spille
Det ble undervisning og mye mer. Nå tre år senere har Tommi vært på barneleir, barnedager.


Han spiller fast på tromme og hjelper med å lede sangen på barnemøter 2 ganger i uken.

Forpliktelser hjemme
Iblant kommer Tommi på besøk og gir oss innblikk i hvordan det er å være en kassonkégutt.


Han er storebror til 3-4 små og kan ikke gå på skolen fordi han har forpliktelser hjemme.

Blant annet er det hans oppgave å gå til nabobygda og hente eselet hver morgen kl 6.

I og med at Tommis familie er "skalder" som betyr at de er historiefortellere og sangere ved bryllup og andre merkedager. Derfor blir Tommi titt og ofte bedt om å følge sine tanter på reiser til andre landsbyer hvor de skal synge og fortelle.

Ønsker å lære
Selv om Tommi ikke går på skolen, så har han lyst til å lære å lese og skrive. Noen dager når han har fri fra sine andre oppgaver, kommer han på besøk og setter seg med en kassonkebok. Han har nå lært bokstavene og greier å stave seg igjennom det meste.

Benk av gull
Det var på den tørreste tiden av året, Tommi kom på besøk, han fortalte stolt at nå var han blitt voksen. Han hadde gjennomført ungdomsriten og kunne regnes som mann nå. Han fortalte også om hvordan det hadde foregått. Først var det undervisning av bygdas garver (den som jobber med dyrehud, lager sko, belter o.a.). Han fortalte om hvordan man skulle oppføre seg som mann. Siden var det selve ritualet, hvor guttene en og en skulle gå ut i mørket og natten alene.

På veien skulle de krysse en stor elv på en benk av gull. I hånden hadde de en kopp og den skulle de drikke av når de var kommet over elva. Men på veien over elva måtte de passe seg for djevlene, særlig den hvite med ett øye, for ble de tatt av den, kom de aldri hjem til bygda igjen.

Da han var ferdig med å fortelle fra nattens begivenheter, lurte jeg litt på den elven han hadde fortalt om og sa: det er tørreste tida på året og det finnes ingen elv i mils omkrets, så hvor har du vært ? Han svarte med største overbevisning, "Nei, i dag er det ingen elv, men i går natt var den her, og den var så stor at den strakte seg herfra og til nabobygda".

En åndelig virkelighet
For kassonkéene er den åndelige verden noe alle forholder seg til og tror på, så i dag er jeg ikke i tvil om at han opplevde det slik han sa. Satan og hans djevler har stor makt over folket, som tilber og adlyder dem i stort og smått, fordi menneskene her er redde for hva som kan skje, hvis de ikke gjør det.


Tommi og mange andre barn er med på samlinger der de hører om Jesus.

Vær med og be for Tommi og hans folk, at de må få lov til å bli løst fra satans makt og frykten for de onde åndsmaktene og bli satt fri av Jesus.

"For han kledde maktene og åndskreftene nakne og stilte dem fram til spott og spe da han viste seg som seierherre over dem på korset". (Kol. 2,15)