Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Enhet i fellesskapet

Livet har endret seg for Sophear Phear.
Foto: ICC

- Før tenkte jeg at det ikke var noen vits i å så og beplante arealene rundt huset mitt, forteller Sophear. Jeg hadde ikke noe tro på meg selv som grønnsaksdyrker. Dessuten trodde jeg det var en god ting å spørre naboene mine om hjelp, når jeg hadde behov for noe til matlagingen.

 

Hatet av naboene
Naboene mislikte det de så i Sophear. Egentlig hatet de henne og så på henne som en fattig kristen, som snyltet på omgivelsene. De fikk bekreftet sine dårlige holdninger til kristne.

 

I 2012 skjedde det en endring hos Sophear Phear. Hun ble en del av en Umoja-gruppe. Dette er en del av arbeidet Normisjon støtter gjennom International Cooperation Cambodia i Takeo-provinsen. Der i gruppen fant Sophear seg godt til rette. Der fikk hun venner.

 

Ville tjene til livsopphold
Hensikten med å bli en del av gruppen , som egentlig var en sparegruppe, var at hun ville spare nok penger, slik at hun kunne kjøpe det som trengtes for å starte grønnsaksproduksjon i hagen sin. Ved å selge grønnsaker ville hun tjene nok penger, slik at hun kunne slippe å spørre naboene de vanskelige spørsmålene.

 

Nå har Sophear papaya, neper, gresskar og sitrongress i hagen rundt huset. Med begeistring kan hun nå fortelle om endringen i livet sitt: - Før hadde jeg det ikke bra. Ikke fordi jeg hadde for lite jord til å klare meg selv, men fordi jeg hadde feil måte å tenke på.

 

Gjennom gruppen har også Sophear nå blitt med i avl av kyr, høns og ender. - Jeg har ikke mange dyr, men nok til at vi klarer oss i familien, forteller Sophear stolt.

 

Takker Gud
Sophear er veldig glad for det hun har fått være med på og takker Gud for Hans velsignelse, som hun har fått erfare gjennom Umoja. Hun har lært at hun kan stole på Gud og at hun kan brukes til å skape endringer i samfunnet. Sophear har også lært mye om viktigheten av enhet i sparegruppen, for å nå de målene de har satt seg.

 

- Jeg håper å se at samfunnet vårt endrer seg, forteller Sophear, at vi kan få et samfunn der vi viser kjærlighet til hverandre. Slik kan samfunnet fornyes innenfra. Min drøm er at naboene mine skal ta i mot Jesus.

 

Fram til dette skjer fortsetter Sophear å jobbe hardt, dyrke og høste, mens hun hele tiden motiverer nabolaget til å bli med i en Umoja-gruppe.