Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Høst = basar + regn

Foto: Kari Tønnessen

Nå er det tid for å børste støv av de gamle treårene, samle sammen det man har fått og laget av gevinster i løpet av året som har gått, og sette i gang med basarer og messe.

Forberedelsene er mange. Ikke bare skal man samle gevinster, man skal også organisere baking og kaffekoking. Har man loddsalg på bok, skal mange lodd helst være solgt på forhånd. Det virker som om pengene sitter løsere hos folk, enn ved en vanlig kollekt. Det er kanskje håpet om å vinne noe fint som er grunnen? Heklede duker, sengesett, kaffekanner, Eva Solo glass, lysestaker, lykter, hjemmestrikkede sokker, sjokolade, kaffe – ja gevinstene skal det ikke stå på! Og kjekt er det at pengene som blir samlet inn, går rett til misjonen.
 

Spenning på Moster

Fredag 19. september var jeg så heldig og fikk besøke Normisjons årlige høstbasar på Salem bedehus på Moster. Turid og Audny møtte meg med store smil. Da jeg spurte dem hvor lenge normisjonsforeningen deres hadde holdt på, så de på hverandre og sa;

– «Vi er vel ikke helt sikre på når vi startet, men vi har i vertfall holdt på i 35år».

Tenkt det – det har holdt på i 35 år! Det er faktisk ti år lengre enn jeg har levd. Og da jeg spurte dem hvor lenge de hadde tenkt til å holde på, fikk jeg til svar; – «Vertfall noen år til».

Møte begynner, og Turid annonserer at pengene som kommer inn på loddsalget skal gå til Nepal og sykehuset i Okhaldunga. Det arbeidet har foreningen samlet inn penger til i flere år. Jeg som actaleder har blitt invitert til å holde en andakt og fortelle fra misjon, og nå har vi kommet dit i programmet at det er min tur. Jeg deler Salme 37.5; «Legg din vei i Herrens hånd! Stol på ham, så griper han inn». Det er godt å vite at vi kan legge livene våre i Guds hånd og vite at han har sagt han vil være med oss. Samtidig kan vi få lov til å fortelle det samme til andre mennesker, som ikke har hørt om Gud, at det gjelder for dem.  Det er noe alle kan være med å fortelle til klassekamerater, kollegaer og naboer. Vi snakker om Normisjons arbeid i Nepal, og så ber vi sammen. Etter møtet er det pause, før basaren fortsetter.

Basar er noe alle kan gå på. Selv de som ikke går på bedehuset til vanlig, går på basar. 22. august var jeg på basar på Huglo, og der fikk jeg høre at; «Folk på Huglo, de stiller opp på alt som skjer, også på bedehuset!» Basar er med på å samle folk, og er en fin mulighet til å invitere med naboen som kanskje ikke har vært så ofte på bedehuset før. Hva er det med basar som gjør at det fortsatt er noe man holder på med etter så mange år? En gammel mann, på det bedehuset jeg vokste opp på i Farsund, sa en gang; «Basar – det er kollekt med spenning!» Og det er vel kanskje det som gjør at så mange barn, voksne og gamle samles en fredagskveld? Spenningen rundt «vinner vi i kveld?»  Samtidig som pengene går til en enestående sak — å bygge Guds rike.

Det er mange barn som har tatt turen til Salem bedehus i kveld, og barna kappes om å få være med å dele ut gevinstene. Stolt stiller de seg opp på scenen, og gjør seg klar til den store oppgaven. Så er det hele i gang. Den gamle «riste-riste» maskinen, som vi kalte den, er byttet ut med en automatisk trekning på storskjerm, men spenningen er den samme. «767» sier Turid, og vi er i gang. Vinnerlykken har jeg visst ikke helt med meg denne kvelden, og det blir verken gevinst på åretrekningen eller på boka, men hva gjør vel det? Så lenge loddsalget har gått bra, er jeg mer enn fornøyd!

Basaren er over for denne gang, og alle samler sammen det de har vunnet. En etter en forsvinner de ut i den klare kveldsluften. Foreningsdamene og ektemennene deres begynner straks å rydde.

Tellekomiteen er også i gang med å telle pengene etter kveldens åresalg og etter loddbøkene. «32.600,- kroner» hører vi plutselig en dame si. «Da ble det omtrent som i fjor da», sier en annen med et stort smil om munnen. Det virker som om foreningsdamene er godt fornøyd med kveldens resultat. Og for meg som ikke vant noe verken på basar på Huglo eller på Moster, er det godt å vite at det kun er under en måned igjen til neste basarbesøk, og da går turen til Folderøy.

 

Engasjert for misjon

Ikke alle er så heldig som jeg som får reise rundt på basar og treffe så mange foreningsdamer og menn som er engasjert for misjonen. Gjennom basarer og messer samler de hvert år inn store summer som er med på å gjøre Normisjons arbeid mulig.

Tusen takk for engasjementet! Både til dere i Sunnhordland og ellers i regionen der det lages til basarer og messer! Gud velsigne dere!