Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Fjellbygdas skole

Foto: Åse Røsvik de Vargas

Barneskolen Jose Antonio Punton ligger i fjellbygda Shushilcon. Etter at den lutherske kirken slo rot på 90-tallet, fikk skolen et løft. I utgangspunktet ligger den i et område der praktisk arbeid er normen. Svært få ungdommer fullfører ungdomsskolen fordi foreldrene forventer at guttene skal jobbe og at jentene skal hjelpe til hjemme. Guttene får da ofte jobb i jordbruket, som bygningsarbeidere eller som sesongarbeidere på en av plantasjene langs kysten. Jentene hjelper til i hjemmet og steller dyrene på gården.
 
Fattigdommen har alltid vært stor i bygda. Selv om det har skjedd en del forandringer forekommer det fortsatt utvandring til USA eller Spania.


Foto: Åse Røsvik de Vargas

Vil ut av fattigdom!

Men nå går det mot lysere tider! Skolen har de siste årene blitt rustet opp og kraftig forbedret. Når ungdommen blir spurt om de skal fullføre ungdomsskolen er svaret oftere ja enn nei. Det har helt klart skjedd en holdningsendring på dette feltet – både blant foreldre og barn.

Nye uniformer

I flere år har elevene blitt lovet skoleuniformer. Nå er de på plass. Førskolebarna har på seg praktiske, grå joggedresser. I barneskolen har jentene på seg skjørt, bluse og poncho. Guttene har rød V-genser, hvit skjorte og bukse. Barna er stolte og fornøyde over de nye skoleuniformene.

Foto: Åse Røsvik de Vargas

Nye lærere

Skolen har også fått nye lærere. Bygdefolket var misfornøyde med den forrige lærerstaben og klaget til myndighetene over lærerskulk og dårlig organisering. De var også misfornøyde med kvaliteten på undervisningen. De få elevene som fortsatte på ungdomsskolen slet med mange hull i undervisningen.

Nå ser de med optimisme på forandringene som skjer med den nye lærerstaben.
Fortsatt mangler de spesiallærere i engelsk, data og verdifag. Skolen trenger også internett, siden mye rapportering og informasjon foregår på internett nå.


Foto: Åse Røsvik de Vargas 

Infrastruktur og inventar

Et nytt skolebygg er på plass og barna sitter i klasserom som er dobbelt så store som de gamle. Det er bedre plass til lek og klasserommene pyntes med silkepapir og andre fine kunstverk som barna har laget.

Det er investert i nye toaletter. Tilgangen på rent vann og hygienen er blitt bedre, men fortsatt er det et stort behov for bedrede sanitære forhold.

Din støtte hjelper!

Fortsett å støtte – det hjelper! Lokalbefolkningen er fortsatt helt avhengig av støtte for at skolen skal ha livets rett.

Her finner du mer informasjon om hvordan du kan støtte skolen i Shushilcon.