Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

- Kampen mot barnearbeid i India kan bli lettere på grunn av fredsprisen

Foto: Foto: Jacob Bulti Smørdal

Normisjon startet kampen mot barnearbeid nord øst i India i 2010. Sist uke ble Kailash Satyarthi tildelt Nobels Fredspris 2014 for det samme arbeidet i Nord-India.

- I dette området risikerer barna å slite ut kroppen mens de er i 10-12-års alderen. Mange jobber med å bære stein i store steinknuseverk. Mange får helseplager som fører med seg død, sier Smørdal til NRK Her og Nå.

Hør intervjuet på NRK Her og Nå (Velg dato 15.10 ca en time ut i sendingen)

- Barnearbeid i Nord-øst India er et strukturelt problem. Det handler om myndigheter og investorer som unngår Indisk lov. Myndighetene forbyr barnearbeid. Men en ting er teori – en annen ting er praksis, sier Smørdal.Se de umenneskelige forholdene barna jobber under


- Hva kan dere utrette?

- Normisjon jobber med lobbyvirksomhet inn mot myndighetene og gjennom nasjonale selskaper i India for å påvirke de som tar avgjørelsene.

- Vi organiserer også arbeiderne for at de skal stå sammen mot lederne og kreve bedre arbeidsvilkår. De fleste barna som jobber tilhører folkegruppen dalitter. De er en gruppe som generelt sett er undertrykte i samfunnet, sier Jacob Smørdal til NRK.

Ifølge Smørdal har Normisjon også prosjekter der det opprettes alternative arbeidsplasser som ikke er farlig. I tillegg drives sykehus med særlig kompetanse på helseplager på grunn av steinstøv.

- Hjelper dette?

- Vi regner med at prosjektet vårt når ca 20 tusen personer i nord-øst India. Fire år etter at vi startet ser vi gode resultat. Det er etablert flere mindre fagbevegelser. Noen av steinknuseverkene har også lagt ned. Det skjer nå mye oppløftende, og vi tror tildelingen av fredsprisen til Kailash Satyarthi vil bidra ytterligere til å få dette inn i et globalt forum, sier Smørdal.

- Ser du håp i øynene til barna?

- Ja, jeg har selv møtt flere barn som har fått livene sine forandret. Johan møtte jeg for tre år siden. Da levde han et hardt liv med å bære stein. Nå har selvhjelpsgruppen i landsbyen tatt hånd om ham og gitt ham tilbud om skole. Det gjør meg optimistisk, sier Jacob Bulti Smørdal.