Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Misjonsaktiv 90-åring i Søgne

Tomine Kleivset er en misjonsaktiv 90-åring i Søgne.
Foto: Alf Halvorsen

Med stø hånd holder Tomine Kleivset skål og kopp i venstre hånd, mens høyre heller te fra kanna over i koppen. Dette er andre gang på kort tid jeg blir servert te fra denne spreke 90-åringen fra Søgne. Sist var når jeg talte på høstens første foreningsmøte i Høllen Normisjons kvinneforening for et par uker siden - med henne som vert for de ca. 15 medlemmene i denne 70 år gamle misjonsforeningen. Sist var da jeg talte på høstens første møte i Høllen Normisjons kvinneforening for et par uker siden. Da var Tomine vert for de ca. 15 kvinnene som er med i den 70 år gamle misjonsforeningen.

Tomine har vært en trofast følgesvenn for vår tjeneste i Mali. Når omtrent alle andre hadde konvertert til e-mail, fortsatte oppmuntrende håndskrevne brev å finne veien fra Søgne til Mali, signert Tomine Kleivset.
– Misjonærbesøk i barndomshjemmet var en av de store begivenhetene i min oppvekst, sier Tomine innledende over tekoppen.
– Og jeg prøvde å skape et tilsvarende hjem for mine barn, åpent for besøkende emissærer og misjonærer.

Respekt for misjonærene
Når barna i sin tid så ut til å bli fanget inn i sine jevnaldrenes interesse for å samle på filmstjerner, ble Tomine både bekymret og kreativ. Hun greide å overbevise dem om at det var enda bedre å samle på misjonærer. Dermed ble misjonærbilder klippet ut fra «Glimt fra India» og møysommelig limt inn på en stor tavle.

Søgne-misjonæren Marie Føreid er en av hennes store idealer, sammen med Moder Teresa. Felles for de begge er kombinasjonen av ånd og hånd. I sin bortimot daglige kilometerlange rundtur på Tangvall, bruker hun ofte tid på strikkekafeen, Maries kafé, oppkalt etter den beskjedne Madagaskarmisjonæren, som ble en heltinne for de spedalske på solskinnsøya.

Klager ikke
Et langt liv har lært henne å se positivt på det meste.
– Under en skikkelig hard krise som 35-åring konkluderte jeg overfor en psykiater med at problemene ikke var min skyld, innrømmer hun. Da han svarte at jeg også måtte ta min del av skylda, startet en ny fase i livet mitt. Den dagen ble jeg voksen. Jeg prøver ikke å klage, men heller ta ansvar.

Og det gjør Tomine. Mild og myndig har hun i tillegg til hjemmet med fire barn, tatt ansvar i mange foreningsaktiviteter; barneforening og jentekor i yngre år og kvinneforeningen i nærmere 70 år.
– Å flytte i leilighet, var min egen avgjørelse. Likeens å slutte å kjøre bil. Det siste skjedde for tre år siden.

Når medlemmenes alder truet eksistensen av den tradisjonsrike misjonsforeningen, tok hun selv kontakt med en yngre kvinne hun hadde tro på, og inviterte henne til å ta over ledelsen av foreningen. På den måten har fellesskapet fått ny livskraft.

Tenker positivt
– Jeg prøver å tenke positivt, fortsetter Tomine.
Når det snart oppføres en fem etasjers bygning tett inntil hennes egen leilighet, så tenker hun ikke først og fremst på at hun mister all utsikten fra stua si. Hun tenker på de krisetruede byggefirmaene som nå får oppdrag og på alle de arbeiderne som gjennom dette blir sysselsatt.
– Hvis vi får en vanskelighet, må vi finne ut hvordan vi kan komme ut av den vanskeligheten, slik at livet kan bli bra, konkluderer Tomine, som selv mistet sin mann for 13 år siden.
– I bunnen for denne min positive livsfilosofi ligger håpet om det evige liv og tryggheten i troen på Jesus. Ett av de viktigste bibelversene mine er Fil 4,4: «Gled dere alltid i Herren. Igjen vil jeg si: Gled dere!»

Glad kristen

Slik fremstår også Tomine for de som kjenner henne. Hun er en glad kristen. Oppmerksom, omsorgsfull, tjenestevillig og interessant å være sammen med. Å besøke denne kvikke damen på Tangvall , er ikke noe man gjør kun av forpliktelse, man kommer beriket tilbake. Hun ønsker ikke å være til bry for noen og er velsignet med en oppegåenhet som er de færreste 90-åringer forunt. Selv om hun har et konservativt kristent grunnsyn, møter hun nye ting uredd, med et åpent sinn og uten fordommer. Tomine er et overskuddsmenneske som både frykter Gud og respekterer mennesker, og for hvem misjon er det viktigste som skjer.