Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Får hjelp på Heyat!

Foto: Bøe og Gjertsen

I 2012 startet Normisjons bistandsorganisasjon Norwegian Humanitarian  Enterprise (NHE) opp Heyat ressurs og familiesenter i hovedstaden Baku i Aserbajdsjan. Senteret driver med rehabilitering av barn mellom 5 og 12 år, som har enn eller annen form for funksjonsnedsettelse. Heyat er blitt et populært tiltak med 120 barn på venteliste.

Staben består av fem ansatte og fire lokale frivillige. I tillegg har ledelsen valgt å involvere en lokal partner, Lighthouse Consulting, til å drive senteret. Sammen tilbyr de grunnleggende terapi, som fysioterapi, men også terapiformer som stimulerer barnas utvikling et steg videre.

Målrettet terapi

For mange barn på Heyat er det aller morsomste musikkterapi. En gang i uken møter de til en time med sang og spilling på rytmeinstrumenter. Teraplay er også en populær variant. Ved hjelp av lek skal barna stimuleres bedre. Sammen gir de to terapiformene gode resultater for barnas mentale utvikling. De ansatte forteller om innadvendte og redde barn som forandrer seg totalt på bare noen få dager.

Noe av årsaken til at terapien fungerer godt, er at barnas motoriske, kognitive, sosiale og relasjonelle egenskaper testes på forhånd. Basert på testene vil barna få behandling etter hvilket nivå de er i utviklingen. Foreldrene får også informasjon om barna sine, slik at de kan trene barna til å utvikle sine muligheter enda bedre.

Støttegrupper for foreldre

Det kan være ensomt å være foreldre til et barn med spesielle behov, men i fellesskap med andre foreldre blir det mindre strevsomt. Foreldrene kan også være en ressurs for Heyat. De stiller gjerne opp som frivillige på ulike arrangementer. Et eksempel er nyttårsfesten for 150 familier, der foreldrene hjelper til med å gjøre festen til en suksess!

 

Vil du støtte Heyat? Her finner du mer informasjon