Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Utdanning som forandrer

Svært få jenter i Mali fullfører ungdomsskolen. De blir giftet bort for tidlig.
Foto: Foto: Karen Ekern

I anledning FNs internasjonale jentedag inviterte Plan Norge til Norges første offisielle barnebryllup. En måned før ble «Theas bryllupsblogg» lansert. 12 år gamle Thea skulle gifte seg med en mann på 36 år og hun delte sine tanker i bloggen. Etter hvert ble det kjent at Plan Norge og blogg.no sto bak aksjonen, som er ment å være en tankevekker. 

Eneste jente i klassen

Theas historie er ikke unik. Misforstå meg rett. I Norge er det en skandale, men faktisk er barneekteskap noe som foregår i stor skala i fattige land. Utdannelse av jenter var et hett tema da misjonær Karen Ekern i høst møtte opp til et lokalt møte i Touba kommune i Mali. Jentene fullfører ofte barneskolen, men slutter på ungdomsskolen. Da risikerer de å bli giftet bort for tidlig. Foran landsbysjefer, ordføreren, kommunestyret og en samlet lokalbefolkning høstet hun applaus da hun sa at utfordringen ikke dreide seg om å få jenter til å begynne på skolen, men å fortsette.

I misjonærbrevet skriver hun:

«De unge jentene giftes bort tidlig, så i de øverste klassene er det nesten ingen jenter. Det er visst to jenter som skal gå i 8. klasse her i år. Jeg kjenner den ene, og mora sa hun er den beste i sin klasse.»

Satser på utdanning

Land som satser på utdanning til befolkningen, vil kunne ta del i en utvikling som fører til økonomisk vekst og velferd. I flere land samarbeider Normisjon tett med lokale myndigheter, kirker og organisasjoner for å sikre at utdanningsprogrammene er bærekraftige, effektive og har god kvalitet. Det er mange gode grunner til å sørge for likestilling mellom jenter og gutter. Kvinner med utdanning tjener nok til å forsørge seg selv og blir mer selvstendige. Utdanning kan gi kvinner mot til å heve stemmen og bli hørt. De deltar også mer aktivt i samfunnslivet og i politikken. Økt kunnskap har også vist bedret helsesituasjon og lavere barnedødelighet.

I denne utgaven av Misjonsnytt ønsker vi å fortelle deg historier der utdannelse er nøkkelen til forandring.