Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Ikke bare pengeinnsamling på julemessa i Mandal

Foto: Alf Halvorsen

Bli med inn på julemesse i Mandal! For 53. gang åpner Normisjons julemesse. Bedehussalen begynner å fylles av forventningsfulle mennesker som gjenkjenner stemningen fra en god tradisjon. At det er Ivar Berge (52) som nå tar ledelsen fra podiet, bare forsterker denne gode følelsen. I 25 år har han vært en del av dette arrangementet, de siste åtte årene som leder. Og som hovedansvarlig for åresalget de siste 14 årene, blir han den mest eksponerte personen og det ansiktet mange forbinder med julemessa i Mandal.

Avdelingsingeniøren på hjørnesteinsbedriften GE i Lindesnes er vant med administrativt ansvar og bruker sine gaver og kompetanse i dette kjempeløftet for regionens økonomi. Fjorårets rekordresultat lød på kr 429 433,–, hvorav kr 355 000,¬– kunne sendes regionen. (I år ble resultatet nærmere kr 410 000,– (red. anm.).

Massemønstring
– Dette engasjerer mange mennesker, understreker Ivar. Bare hovedkomiteen består av 18 medlemmer. I tillegg er også mange gode medhjelpere og bidragsytere engasjert. Et nettverk av foreninger og grupper jobber jevnt og trutt gjennom hele året og får gjennom dette velsignelsen av kristent fellesskap rundt et praktisk felles mål. Alle vet av lang og god erfaring akkurat hva de skal gjøre og letter dermed lederoppgaven. Det er fort å glemme alle de nesten usynlige, trofaste og dugnadsmotiverte medarbeiderne. Særlig vil jeg fremheve de som jobber på kjøkkenet.

Ivar føyer til:

– I tillegg er det viktig å understreke at dette er et regionarrangement. Selv om mange av medarbeiderne også er medlemmer i Mandal Normisjon, så er dette en uavhengig struktur hvor regionen alltid er representert med noen av sine ansatte. Dessuten er det ikke en ren Mandalsmesse, men et arrangement med bidrag fra både Holum, Vigeland og Vigmostad. Torunn Hansen fra Vigmostad – 40 km fra Mandal – har f.eks. vært med i messa i over 40 år.

Kontaktskapende
Årets taler er Tove Rustan Skaar fra Høgskolen i Staffeldtsgate Hennes taler har som tema «Sannhet». Talerne velges med omhu. En av gjengangerne er tidligere generalsekretær i Normisjon, Anfin Skaaheim.

– Forkynnelsen er en vesentlig del av julemessa, fastslår messesjefen. Det skal ikke være korte andakter, men skikkelige taler på rundt en halvtimes varighet. Skaaheim selv sammenlikner forkynneroppgaven her med en bibelhelg.

– Messa er så mye mer enn pengeinnsamling, påpeker en gjennomreflektert messeleder. Ingen arrangementer her på huset samler så mange bedehusfremmede med anledning til å høre utfordrende forkynnelse. Den som ønsker å ta med en ikke-kristen til et uanstrengt første møte med bedehuset, har en utmerket anledning på julemessa. Dessuten er dette mylderet av mennesker rundt kaféborder og salgsboder, full av muligheter til personlige møter med Normisjons medlemmer og regionens utsendinger. En viktig funksjon ved messa er at den skal være kontaktskapende. Og at det er en side ved arrangementet mange setter pris, viser det faktum at mange unge ute-studerende legger ei hjemreise til messehelga.

Regionbevisst
Firebarnsfaren bor på Sånum i Mandal. Normisjonstilknytningen har vært der siden barneårene på Ime i kort avstand fra stedet han har etternavnet sitt fra. Regionidentiteten ble sterk i tenårene da han sammen med inntil 120 andre var med i kretskoret, Agder tenåringskor. Etter hvert ble han en av lederne. Verv i barne- og ungdomskomite og Agderstrandstyret har ytterligere styrket regionbevisstheten. At kona, Kirsten, har sittet i regionstyret og sønnen, Lars, har vært volontør under utbyggingen av sykehuset Okhaldhunga i Nepal, bekrefter bildet av en sterkt misjonsengasjert familie.

Av fag er Ivar elektriker. I mange sammenhenger har han derfor hatt teknisk ansvar, helt fra kretskorets dager.

– Det ble mange skype-samtaler med Okhaldhunga da Lars arbeidet med elektroinstallasjonen der. Jeg ble kontinuerlig spurt om råd og veiledning i de tre månedene arbeidet pågikk. Hyggelig å kunne bistå i misjonsarbeidet, sier elektrikeren, før han igjen må opp på talerstolen for å lede enda en trekning.