Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Brutalt angrep på santal-landsby

Foto: NDF

Landranerne gikk brutalt til verks og plyndret og brente ned hus. De ødela også tube-brønnene som gir vann til 300 innbyggere. - Vi er uten vann, og kan verken vaske klær eller dusje, forteller student Dipali Tudu til avisen The Daily Star. Hun er universitetsstudent og sier også at de fleste skolebøkene hennes forsvant i flammene.

Normisjon jobber midt i dette området gjennom Northern Development Foundation (NDF) med å blant annet styrke rettighetene til nettopp minoritetsgrupper som blir utsatt for diskriminering og landgrabbing. Man driver også aktiv lobbyvirksomhet mot myndighetene. Lokale ledere beskylder bengalere for å forsøke å rane til seg 21 mål med land som tilhører santalene i lang tid.  

Victor Lakra, direktør i NDF forteller at beboerne har mistet alt i opptøyene. Når santalene gikk til motangrep på de som angrep landsbyen deres ble en av landranerne skadet og drept og lokale myndigheter har derfor pågrepet 19 santalere. Det er også opprettet en midlertidig politibase i området. 

NDF jobber nå sammen med den lokale kirken for å hjelpe ofrene og bidra til at de som er uskyldig tiltalt blir løslatt. – Jeg så denne problematikken når jeg bodde i nabolandet India, sier prosjektrådgiver Oddvar Holmedahl. Minoritetsgruppene gikk aldri til politiet da de ofte opplevde at sakene bare ble snudd på hodet og at de selv ble anklaget. De står uten rettsikkerhet mange steder.

Landran er et utbredt problem i Afrika, Asia og Latin-Amerika hvor store investorer kjøper opp landområder fra småbønder. I noen tilfeller blir også disse småbøndene direkte ranet, slik som her. Landgrabbing går ofte utover lokalbefolkningen og kan også føre til redusert matsikkerhet.

Les mer om prosjektet og støtt det her!