Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Sprengfull skole i Dumka

Foto: Audun Nedrelid

- Vi er veldig takknemlig for at Normisjon støtter skolen vår, sier hun med troverdighet i øynene. - Dere viser Guds kjærlighet, og det er også det vi er opptatt av. Skolen går frem på alle områder. Men nå er vi i ferd med å vokse oss ut av klasserommene, forteller rektoren som nå har 1000 elever fordelt på 5.- 10. trinn. 

Den kristne engelskspråklige skolen er populær. Rosemary har elever fra alle samfunnslag og religioner. - Mange av pastorene i kirken sender barna sine hit nå, men de har ikke råd til å betale skolepengene. Vi har også elever som er hindu og muslimer. Alle vil gå på skolen vår fordi kvaliteten er så god. Jeg er imponert over lærerne som er villig til å jobbe her, forteller Rosemary. Sannheten er at tar de seg jobb på en offentlig skole får de utbetalt dobbelt så mye som de gjør på Don Bosco. - Vi gjør det klinkende klart under intervju prosessen hva lønna er, sier Rosemary som er bekymret for at de lave lærerlønningene vil føre til at hun mister gode lærere på sikt. - Det er vanskelig å forsvare å ta imot halv lønn, særlig hvis du har en familie og forsørge, forteller hun. 

- Det er vanskelig å si nei til studenter som vil gå hos oss. Vi vet at det betyr mye for fremtiden deres. Noen av de tidligere elevene våre har endt opp på Camebridge University i Storbritannia, forteller hun entusiastisk. Og de som flytter til utlandet glemmer ikke hvor de kommer fra og hjelper til i kirken når de kommer hjem og støtter også kirken økonomisk, forteller hun. 

For ikke mange år siden hadde skolen 600 elever. Veksten har gått raskt for seg. Skolen har også internat hvor det bor rundt 60 elever. Internatet sliter med strømtilførselen og måtte nylig reparere generatoren for at elevene skal ha strøm for å lese om kveldene til eksamen. - Vi drømmer om å få solcelle-strøm på internatet. Det hadde vært lurt. Da slipper vi å reparere generatoren eller gi elevene levende lys for å studere.

 - Dette er en utfordrende jobb, men jeg er takknemlig for at Gud har gitt meg muligheten. Rosemary er santal (en minoritetsgruppe) og kvinne. At man blir rektor med den bakgrunnen er ikke noen selvfølge. - Faren min har inspirert meg og støttet meg siden jeg var en liten jente, forteller hun. - Moren min døde når jeg var ung, men han har hele tiden vært opptatt av at jeg skal få en god utdannelse. Kanskje er det nettopp hennes egen bakgrunn som gjør at Rosemarys hjerte banker litt ekstra for de som kommer å vil gå på Don Bosco. 

Rosemary vet riktignok at Gud er den som forsørger. - Tre ganger har giftige slanger krøpet seg oppover lårene mine uten å ha bitt meg. Det er helt utrolig for de biter overalt. Jeg var også nær døden da en av nyrene mine svikter og jeg har hatt gallesten. Men jeg har kommet meg igjennom og tror Gud vil ha meg her litt lenger for å vise Hans kjærlighet, avslutter hun. 

Her kan du se en film fra Don Bosco: