Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Helsehagen: Buss, bokstaver og blomster

Dette er faktisk et resultat av det vei-og bruarbeidet som befolkningen har vært med på gjennom prosjektet.
Karen Ekern

Undervisning er en viktig del av prosjektet Helsehagen. Det ble bygd et eget undervisnings-senter i Touba for noen år siden, og det er ofte folksomt der.

Da jeg var innom før jul, var det tida for det årlige kurset for alfabetiseringslærere. Det er blitt flere og flere kvinner som er lærere, og det er bra. Unge gutter, som lærer å lese og så blir lærere, er ustabile og forsvinner ofte fra hjemstedet for å søke arbeid; flere er nå i Libya eller i Europa.


Her ser dere en av lærerne; ei dame med tæl, som hadde med seg de 3 minste barna sine mens hun var på kurs.

Vi har i alle år satset på å bygge lærerne, men vi klarer oss uten fine skolebygg.


Hvis læreren er flink og elevene er motiverte, så lærer mange å lese, skrive og regne selv om de sitter under et enkelt skyggetak.


På senteret var det også folk fra 5 landsbyer for å lære om vedlikehold og drift av kornmøller. En mann fra Bamako har undervist dem en hel måned.

En av elevene fortalte stolt at nå kan han å ta fra hverandre og sette sammen igjen de ulike delene av mølla, og han hadde lært hva han skulle gjøre og hva han slett ikke måtte røre, slik at mølla kunne vare lenge.


Det betyr mye for kvinnene at de slipper å bruke så mye tid ved morteren for å knuse kornet med håndmakt.


De får tid til å gjøre andre ting, bedre tid til å amme sine minste og kanskje de til og med får tid til å kvile seg litt.


For et par uker siden var jeg i Touba på et møte sammen med folk fra de fleste grendene der Helsehage-prosjektet har aktiviteter. Det møtte 58 personer, og av dem var 32 kvinner.


De prosjektansatte og flere fra kommunale etater var også der
.


Et prosjekt kan ikke vare evig, og det som stod på dagsorden, var å snakke om hvordan de ulike aktivitetene kan fortsette også etter at prosjektet er avsluttet.Det må også bestemmes hvem som skal ha ansvar for vedlikehold og drift av undervisnings-sentret, slik at det kan fortsette å være tjenlig for flest mulig også i framtida.


Selv om innhøstingstida i år var lang fordi det stort sett var gode avlinger, begynte mange tidlig i hagene.


Nå er snart både løk og papaya klare til å spises.


Dette er den beste tida på året for å samle folk når det gjelder både prosjektet og det kirkebyggende arbeidet., men det går litt opp og ned med det meste vi driver med.

Vi fortsetter med barnemøter to ganger i uka. Nå kommer de minste først, og så sender vi dem hjem før de eldste kommer. Men i dag kom ikke de store i det hele tatt. De var strålende fornøyde med å få være på leir i romjula, men de har ikke vært så ivrige i det siste. Nå må vi prøve å finne ut hva det skyldes og hvordan vi skal løse det.

Jeg har undervisning med kvinner et par ganger i uka, og vi har begynt med faste gudstjenester på søndag. Det er jo svært få kristne her, og det er ikke alltid lett når kulturen er så utrolig forskjellig fra vår.

I natt var det åndedans nede i landsbyen fra midnatt til tidlig på morgenen. I deres liv er det også vanlig å ofre dyr i ulike sammenhenger, bl.a. for å sikre en vellykket reise. En ung mann som snart kommer hjem på besøk fra Paris, har nå bedt familien om å gjennomføre et offer så han skal komme seg vel hjem.

Det blåser ofte for tida, og dermed blir det mye støv i lufta. Naturen er ganske gul, grå, brun, svart og tørr nå, men går vi et lite stykke bak husene våre og løfter blikket, ser vi mange vakre, blomstrende trær, som kan få i hvert fall meg i godt humør.

Hilsen Karen

Takk for gaver! Kontonr. 1503.02.13537 Skriv at det er til arbeidet i Mali, og hva du vil gi til.