Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Kjærlighet og omsorg til barnehjemsbarn

Foto:

Like utenfor Aserbajdsjans hovedstad Baku ligger barnehjemmet «Shagan» for funksjonshemmede barn. Der bor det ca. 150 barn med ulike funksjonsnedsettelser. De fleste av barna har foreldre, men på grunn av funksjonsnedsettelsene til barna, har ikke foreldrene mulighet til eller ønsker ikke å ta seg av barna.

3 ganger i uka reiser et team fra Normisjons bistandsorganisasjon NHE ut til barnehjemmet. De er nå 5 lokale damer og en utenlandsk mann på teamet, men i perioder har de også flere med, for noen uker, måneder eller år. Teamet jobber først og fremst med de yngste og minst mobile barna; en gruppe på ca. 30 barn. De fleste av dem sitter i rullestol, og noen er så dårlige at de er sengeliggende.

Når teamet kommer til barnehjemmet om morgenen, får barna yoghurt. Det er et viktig supplement til den enkle barnehjemskosten, og teamet er med på å mate de som ikke kan spise selv. Så er det tid for terapi. Barna får trening i fin- og grovmotorikk, noen får hjelp av logopeden som er med på teamet, musikkterapi og theraplay er også metoder som teamet har lært å bruke. Et av teammedlemmene forteller: - Gjennom de fire årene jeg har jobbet her, har vi sett utvikling hos mange av barna. Noen har lært å gå, andre har lært å spise selv, og andre, som nesten ikke kunne snakke, har lært å si hele setninger. Vi vet at mange av dem knapt får noen annen omsorg og kjærlighet enn det vi gir dem.

Teamets eneste mannlige medlem tilbringer også en del tid sammen med de eldste guttene på barnehjemmet. De er relativt friske og kan gå, så han spiller fotball med dem, eller driver andre idrettsaktiviteter. – Disse barna opplever ikke at det er så mange som bryr seg om dem, forteller ham. Selv om jeg ikke kan kommunisere på deres språk, kan vi kommunisere. Det er derfor jeg er her, forteller han – for å være en person som bryr seg om barna og leker med dem.