Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Kjemp kvinners kamp i Nepal

Foto:

Utfordrende kvinnesyn
Nepal er et land med store geografiske, kulturelle og religiøse forskjeller. Selv om landet har blitt en republikk og introdusert et flerparti system, sliter landet med å finne en sterk ledelse, noe som har ført til en pågående politisk ustabilitet. Og selv om landet på mange måter har gjort fremskritt de siste årene, har ikke situasjonen for kvinner bedret seg.

Nasjonale statistikker viser at 1 av 5 jenter blir giftet bort i alderen 15-19. Over 42,6% av kvinnene er an-alfabeter mot 24,9% av den mannlige befolkningen. I rurale strøk blir jenter ansett som «parayadhan” (andre sin eiendom) og de får færre muligheter for utdanning. Kvinner nyter også mindre frihet enn menn og vold mot kvinner er utbredt i både rike og fattige lokalsamfunn.

Menn kontrollerer vanligvis familiens ressurser og tar beslutninger mens kvinners liv er sentrert rundt deres tradisjonelle reproduktive rolle. De gjør det meste av husarbeidet, henter vann og dyrefor, tar seg av barn og gjør gårdsarbeid. Deres status i samfunnet er for det meste avhengig av enten ektemannens eller foreldrenes økonomiske og sosiale status. Underernæring og fattigdom rammer kvinner hardest. Jenter får mindre mat enn guttene, særlig når familien har for lite mat. Sønner blir ansett som mer verdifulle og får bedre tilgang til både mat, utdanning og helsetilbud. 

Kvinner i Nepal arbeider hardt men blir diskriminert på alle områder. Illustrasjonsbilde Shutterstock  

Verst i vest
Selv om situasjonen er alvorlig i hele landet, er det mer ekstrem diskriminering vest i landet, noe man kan se på utdannings og helse-statistikken. Distriktet Bajhang har en befolkning på 195 000 hvorav 105 000 er jenter/kvinner. Av disse er over halvparten (52 000) under 19 år gamle. Mange blir giftet bort tidlig, noen så unge som i en alder av 10 år. Kun 2,5% av eiendommer i området ble eid av kvinner og halvparten så mange jenter som gutter fullfører utdanningen.

På grunn av denne bakgrunnsinformasjonen sendte United Mission to Nepal et team til området i 2013 for å finne ut hvilke tradisjonelle praksiser som skader kvinner i vest-Nepal og spesielt i Bajhang. Bajhang er et av de fattigste områdene i Nepal og er rangert som nr 72 av 75 distrikt.

Resultatet av teamets undersøkelser er at Normisjon og United Mission i Nepal, med støtte fra NORAD, starter et prosjektet som skal bekjempe tradisjonelle skadelige praksiser mot jenter og kvinner i Bajhang.

Kvinner i vest-Nepal blir satt ut i skur under menstruasjon. Dette gjør blant annet at de er mer utsatt for vold. Faxmile fra Metropolisweb.tv

Kvinner må bo i skur.
Teamet avdekket tre svært skadelige praksiser. Den første er Chhaupadi, en praksis hvor kvinner blir satt ut i små hytter/skur under menstruasjon. Chhau er et lite rom enten i huset eller ute i skogen som jenter og kvinner bor under menstruasjonsperioden og etter at de føder barn. Bakgrunnen er at kvinner blir ansett som urene i disse periodene og derfor må holde seg unna huset. Kvinnene er utsatt for blant annet voldtekt, vold fra alkoholiserte menn,  bitt av slanger etc under disse oppholdene. Se en gripende film om problematikken her: 

Det andre problemet som teamet avdekket er vold mot kvinner. Mer en halvparten av kvinner her (51,9%) har opplevd en eller annen form for vold iløpet av livet. En fjerdedel (25,3%) oppgir at de har blitt utsatt for fysisk vold mens ca halvparten (46,2%) oppgir å ha blitt utsatt for seksuell vold. 

Det tredje problemet er at mange menn har et høyt alkoholforbruk. Gutter så unge som 12 nyter alkohol og 25% av menn har et risikofylt alkoholforbruk. Alkohol og gambling er underholdning for menn mens kvinnene deres og andre familiemedlemmer jobber. En ny vei inn i området har ført til import av billig alkohol som har forverret problemet. Alkohol er en av de største triggere til vold i hjemmet.  

 Liv Wendel skal jobbe i det nye prosjektet. Foto: Sam Tore Bamle

Liv er ny utsending fra Norge
I januar reiste Liv Wendel ut som utsending for Normisjon i Nepal for å jobbe med dette prosjektet i Bajhang. Liv er utdannet jordmor og er glad for muligheten, selv om hun innrømmer at det kommer til å bli krevende. - Jeg skal starte i et krevende arbeid og får bruk for alle mine kvalifikasjoner. Gud som kaller, spør imidlertid ikke først og fremst etter våre kvalifikasjoner, men om vi elsker ham og er villige til å gå, sa Liv før hun reiste ut. Liv skal i en periode lære språk i hovedstaden Kathmandu før hun går inn i prosjektet i april måned.

Støtt prosjektet i Nepal
For å støtte prosjektet kan du sende SMS med jenter til 2160 for å gi 75kr. Prosjektet vil også bli publisert under Nepal i neste uke hvor det vil komme mer informasjon om hvordan du kan støtte prosjektet. 

Da gjenstår det bare å si: GRATULERER MED KVINNEDAGEN! Vi håper du vil være med å kjempe for kvinners rettigheter i Nepal og resten av verden.