Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Vellykket satsning på drivhus

Foto: Carolyn og Clarence Johnson

På hjørnet av tomta til gården som AzNor Agro eier litt over en mil utenfor Ganja i Nord-vest Aserbajdsjan, står et stor drivhus som huser aquaponics-prosjektet. Dette er det første komersielle drivhuset av sitt slag i Aserbajdsjan.  Aquaponics er et system som omfatter fisk, bakterier og planter i en lukket syklus. Kort fortalt, produserer fisken avløpsvann som brytes ned av bakterier til nitrogen og andre elementer. Dette vannet passerer så gjennom planterøttene som tar opp næringsstoffene og vannet returneres rent til fisken.

Vi i AzNor Agro har jobbet med å utvikle dette prosjektet gjennom det siste året, og gjennom det har vi fått et nytt fokus på to av AzNor Agros mål: å arbeide for teknologiske fremskritt og opplæring.

Flytende senger og grussenger
Inne i drivhuset har vi så langt seks hevet senger som er i bruk med aquaponics-konseptet, og flere er under oppbygging. To av disse er «flytende senger» hvor plantene «rir» på flytende isopor over sirkulerende vann. Denne typen senger er spesielt effektive for å dyrke grønne vekster som salat og grønnkål. De resterende fire sengene er fylt med grov singel, og brukes for planter som trenger mer oksygen og et mer betydelig grunnlag – slik som paprika, brokkoli og tomater. I disse plantesengene blir vann fylt opp, for så å tømmes kontinuerlig, slik at røttene får en viss pustetid. Mer enn 20 tonn vann skal til for å holde plantene og fiskene lykkelige!

To tonn tomater
En tredjedel av drivhuset på 1000 m2 fungerer som et ordinært jord-basert drivhus. I fjor sommer, mens aquaponics-plantesengene fremdeles var i oppbyggingsfasen, brukte vi denne delen av drivhuset til tomatproduksjon. Det resulterte i to tonn tomater som ble solgt for å dekke AzNor Agros utgifter. Gjennom vintermånedene har vi brukt disse jordsengene til å dyrke lange rekker med urter som blir høstet og solgt lokalt.

Salat til restauranter i Baku
Den viktigste avlingen vår gjennom vintermånedene har vært salat. Den har ikke noe imot lave temperaturer, den vokser raskt og er ikke attraktiv for skadeinsekter. Salat hører ikke til det som tradisjonelt dyrkes og selges i Aserbajdsjan, men vi har funnet et marked som er klare til å motta avlingene blant de internasjonale restaurantene i Baku. Akkurat nå er etterspørselen større enn det vi kan levere.