Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Vakre jordfarger i kassonkéland

Foto: Karen Ekern


Det er lite å se av brukskunst i kassonkéland, men i det siste har kvinnene i nabolaget vært opptatt med den årlige husmalinga. De reiser ikke til noen malingsbutikk for å handle inn, men ofte blir det en jentetur for å skaffe det de trenger. Det betyr å ta beina fatt og gå dit de vet det er riktig farge på jorda. De vet hvor de finner rosa jord og hvor de kan hente den som er lilla, kvit eller gul. De kan gå mange kilometer, og det er tungt å bære jorda på hodet, men jeg har inntrykk av at det er latter og glede over at de nå står foran årets kreative jobb.


Jordfarger ja; det er rett og slett jord som blandes ut i vann og strykes på veggen med ei gammel fille. Kvinner i dette miljøet har ikke fått anledning til å være barn så lenge og de har ikke lekt så mye, så kanskje det også er litt av det å kunne leke med sølevann i tillegg til å nyte vakre farger, som gjør at dette ser ut til å være en jobb de gjør med stor glede. Og det pene resultatet kan jo alle se. Jeg går ut fra at de får litt skryt selv om det her ikke er så vanlig å få positive tilbakemeldinger på det en gjør.

 

Hus med jordfarger er flotte, og både unge og eldre kvinner ser ut til å ha glede av disse dagene hvor de jobber med vakre farger.


Det er ikke mer en 3-4 måneder til neste regntid, og da vaskes mye av fargene vekk. Det skal et visst overskudd til for å bruke tid på husmalinga siden det varer så kort tid, og du vet at om et år er det på’n igjen hvis du skal være en av dem som har ei nymalt hytte. Jeg beundrer husene og kvinnenes innsats for å gjøre det vakkert i heimen.