Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Påske med Jesus

Tidlig påskemorgen. Ikke mange har kommet seg til gudstjeneste ennå, men trommene står klare i sola for å varmes opp før sangen begynner.
Foto: Therese Glendrange

Påskefeiringen begynner for de fleste kirker lørdag kveld med sang og dans ut i de små timer. Noen bruker muligheten til å evangelisere og viser i tillegg film om Jesu liv eller et teaterstykke.  
I Normisjons menigheter i Bamako begynte menighetene feiringen to dager før.

Skjærtorsdag

En av våre menigheter hadde brukt skjærtorsdag ettermiddag til en dør til dør aksjon, for å fortelle de i nabolaget at kirken finnes og hvorfor vi er her. De hadde delt inn kirkemedlemmene i seks team som skulle dekke området rundt kirka. Et team skulle være igjen i kirken for å be. Merkelig nok ville alle kvinnene be. De syns vel det virket tryggere enn å gå på besøk til folk og snakke om Jesus. Men de ble nærmest tvunget ut. De var den gruppa som kom sist tilbake, og hadde hatt mange gode samtaler. Neste gang ville de bruke en hel dag og ikke bare noen timer på ettermiddagen! 

Langfredag

Menighetene våre har felles dåp en gang i året. Det er på langfredag. I år var det 13 personer fra 3 ulike menigheter som skulle bli døpt. Da gudstjenesten startet en time for sent hadde bare 12 personer dukket opp. Men de ble døpt og pastoren la inn over dem at som Jesu 12 disipler, eller som de 12 stammene i Israel, var de utvalgt og skulle nå starte et nytt liv. Etter at gudstjenesten var over og de fleste hadde reist hjem, dukket plutselig den trettene dåpskandidaten opp. Hun hadde vært for sent ute til å slå følge med noen som visste veien og i to timer hadde hun virret rundt i bydelen og lett etter kirken. Pastorene hadde en liten diskusjon seg i mellom, men fant ut at siden jenta var kommet, siden pastorene fremdeles var på plass og dåpsvannet ikke var tappet ut, så kunne man nok døpe sistemann også. 

 

​Her er de 12 første døpte denne langfredagen samlet. 

Første påskedag

Tidlig påskemorgen kom jeg på gudstjeneste. Damene var allerede i gang med å forberede påskemåltidet, som vi skulle spise sammen etter gudstjenesten. Men for mennene var det verre. De fleste hadde sunget lovsanger til rett før morgengry og var litt trege med å komme seg på plass.Da gudstjenesten begynte var det fremdeles stort sett barn som hadde kommet seg på plass. Selv om det er en ganske ny kirke, så har de allerede fått et lite ungdomskor opp å gå. Det er ingenting å si på sanglysten, -gleden og -evnen. Dyktige trommeslagere sørger for rytmer som driver sangen videre.  

​Koret er i gang, godt hjulpet av trommeslagerne. 

I Mali jobber Normisjon sammen med en misjonsorganisasjon fra Kamerun, en av misjonærene der er pastor i menigheten og det var han som holdt preken for oss. Og så var det klar for det store høydepunktet. Alle de ulike folkegruppene i menigheten skulle fram og synge påskesanger. Selv om det ennå ikke er en stor menighet fikk vi sang både på bambara, dogon, bobo, minyanka, fulani og norsk. Ikke verst når vi var ca 20 voksne.  Kvinnene lagde mat under mesteparten av gudstjenesten, men de var ikke lengre unna enn at de kunne hive seg med i sangen, uansett hva slags språk sangen var på. Ut på ettermiddagen var alle mette etter et godt måltid mat og trette etter dansen og sangen og det var på tide å dra hver til sitt.

"Må Gud la oss feire påske sammen til neste år i glede og med god helse. Må Gud la oss stå enda sterkere i troen og la enda flere være med på festen!"