Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

En støvete perle

Foto: Elisabeth Dahl Olafsen

Et teppe som truer befolkningen som puster dette inn hver dag, i lang tid, i mange år. Den slørete utsikten gjør at man så vidt kan skimte de mektige snøkledte fjellmassivene som trekker til seg tusener av turister hvert år. 


Foto: Elisabeth Dahl Olafsen 

I følge noen klimaforskere dør flere tusen mennesker av ekstrem forurensning hvert år- ett dødstall høyere enn hva den blodige borgerkrigen som herjet i landet fra 1996 til 2006 førte med seg. Borgerkrigen jaget hundretusener fra landsbygda inn til byene og befolkningen i Kathmandu er nå mer enn doblet. Dette er svært merkbart for en nordmann som er vant til god plass. 

Søppelet kastes i den viktigste næringskilden folket har- vannet, og anslagsvis 100 tonn søppel kastes hver dag i elvene- Kathmandus vannkilde for husholdninger og industri. 

Til tross for dystre rapporter og skremmende tall blir en fort vant til det. Støvet forhindrer ingen å leve en vanlig hverdag her. Kathmandu er en livlig plass, kaotisk men fascinerende. Her utgjør tutende bilister, fargerike sykkelrickshaws og motorsykler en fare for uforsiktige turister. Forviller du deg ut i trafikken på feil tidspunkt er det…veldig uheldig. 

Strømbrudd er en del av hverdagen i Kathmandu, noe som er svært forståelig når man ser strømledningene surret sammen i store klynger. Her må oppladning av telefon og data planlegges etter et tidskjema som viser når man har strøm. 

I et land med ulendt terreng og lange avstander var det en unik opplevelse å sitte 8 timer på en Jeep i stekende varme sammen med 8 andre mennesker på vei mot Okhaldhunga sykehus- to av jeepens passasjerer var Hans og Håkon fra Lesja. De har reist rundt i Asia i flere måneder og var ved en tilfeldighet på rett plass til rett tid slik at vi kunne dra sammen. Sykehuset i Okhaldhunga som også var et bistandsprosjekt vi samlet inn penger til på Nordfjord Folkehøgskole, er en populær attraksjon for mange- også for oss 3 som ønsket å oppleve noe annet enn masete by. 

Foto: Elisabeth Dahl Olafsen  

Før enhver reise har man ofte et ønske om å besøke de mest populære turistattraksjonene Lonely Planet- boka anbefaler. Drar jeg noensinne til Nepal igjen legges boka på hylla. Her er det mennesker å møte. 

Foto: Elisabeth Dahl Olafsen  

De 5 dagene vi tilbrakte inn og ut av sykehuset raste av gårde i praktiske oppgaver, malejobb, pizzakveld, fotografering og gudstjeneste. Sistnevnte ga oss verkende rygger etter å ha tilbrakt 3 timer sittende og stående på hardt gulv. Til tross for at vi ikke forsto noe som helst, var det en spesiell opplevelse å stå blant slik en høylytt og følelsesladd menighet. 

Foto: Elisabeth Dahl Olafsen  

På et tidspunkt var ropende så mange, trommeslagene så høye og atmosfæren så opprørt at det var vanskelig å vite hvordan man skulle te seg. 

Tilbake i byen igjen er det godt å vite at rutiner kan skapes her også, ikke bare i Norge. Det er fint å dra på jobb, handle frukt og grønt på markedet, gå en tur, sitte i hagen, lese og få nye bekjentskap- både her på huset og ellers i nabolaget. Det bor nemlig så mange nordmenn her at man knapt skulle tro det var Nepal. Et norsk nettverk er fint å være en del av, men det tar meg gjentatte ganger tilbake til Norge og er en påminnelse om livet som leves der. Spesielt nå i påsketiden. 

 Foto: Elisabeth Dahl Olafsen  

Barna på dagsenteret er raus med klemmer. Hver dag møter de deg på samme måte med håndflatene samlet foran brystet mens de sier «Namaste Didi». Didi betyr storesøster. 

Det er spennende å oppleve en ny kultur, derfor prøver jeg i den grad det går an å oppleve den gjennom øynene til de som bor her. Da er det lettere for meg i hvert fall, å være nysgjerrig fremfor skeptisk på det som er annerledes. Selv om Nepal er et utviklingsland og befolkningen fattige, bader Nepal i andre rikdommer som kultur, historie og storslått natur. Rikdommer man ikke måler i kroner.

Elisabeth Dahl Olafsen er volontør for Normisjon i Nepal. Hun skal de neste månedene jobbe på ABBS sine dagsentre for barn med funksjonsnedsettelser i hovedstaden Kathmandu.