Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Kraftig jordskjelv i Nepal

Bildet viser behandling av en pasient ved Okhaldhunga sykehus tidligere denne måneden.
Foto: Kristin og Erik Bøhler

Sist oppdatert: 28.04.2015 kl. 11:40
 
STØTT ARBEIDET MED Å BEHANDLE JORDSKJELV-RAMMEDE VED OKHALDHUNGA SYKEHUS: 
Send SMS med kodeord NEPAL til 2160 for å gi 200kr. 

Du kan også benytte deg av konto 1503 02 13537 og merk beløpet med 7001180 eller "Jordskjelv i Nepal". Tusen takk!

 
- Vi har forskanset oss i den nye out-patient-department bygningen, den sikreste i hele Okhaldhunga tror vi. Vi har fullt av pasienter i akuttmottaket. Det var et kraftig skjelv mens vi var i kirken i dag. Kirken er ny og solid så det gikk bra. Der sover det mange om natten. Nå er det meldt et stort skjelv nå i ettermiddag. Det er det vi sitter og venter på, skriver Kristin Bøhler fra Okhaldhunga. 
 
- Vi har vært i kontakt med begge de to norske som er bosatt i Kathmandu fra Normisjon, en misjonær og en volontør samt våre to norske utsendinger som er bosatt i Okaldhunga. Vi kan melde om at alle fire er i god behold. Vi har også vært i kontakt med ledelsen i United Mission to Nepal og hadde lørdag god kontakt med Utenriksdepartementets operasjonssentral, sier generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland.
 
Det kommer nå flere sårede inn til Okhaldhunga Sykehus, fra langt ute i distriktet, som er skadd av jordskjelvene i går og i dag. De er derfor i ferd med å åpne den store salen i 2. etasje over den nye OPD-bygningen, for å ha plass til å ta imot alle som kommer. Da jeg dro derfra i går var det 59 pasienter innlagt, det var altså før jordskjelvet. Så nå sprenges all kapasitet på pasient-sengeplass, godt vi har det nye OPD-bygget «å gå på». Men foreløpig er det ingen svært alvorlig skadde som er innlagt på grunn av jordskjelvet, forteller lege og utsending Erik Bøhler, som fortiden er i hovedstaden Kathmandu. - Jeg har fått bekreftet at de har gått gjennom alle sykehus-bygningene for å se etter sprekker / skader fra jordskjelvene. Det er ikke funnet noen tegn til det på noen av de nye bygningene, forteller han videre. 


Kathmandu før jordskjelvet rammet Kathmandu og resten av landet lørdag. 

- Svært mange hus i både Kathmandu og Okhaldhunga er bygget på en sårbar måte og tåler ikke påkjenningen av et jordskjelv. De sprekker eller faller sammen nå. Folk mister hjemmene sine og blir skadet eller drept. Det er akkurat i slike situasjoner vi er avhengige av å ha et sykehus som står, og fortsetter å fungere midt i en slik krise. De nye sykehus-bygningene våre er bygd etter den mest jordskjelv-sikre standard. Det har krevd svære ekstrautgifter, både til kvaliteten på selve bygningene (armering ++), og til støttemurer etc. Dette er helt nødvendige utgifter vi har tatt på oss, for å kunne gi befolkningen helsetjenester når krisa er ute og ander bygninger, hus og hjem faller sammen, så er det viktig å gjøre det. For dette blir desverre ikke det siste jordskjelvet som kommer til å ramme Nepal, sier Bøhler.

Internasjonal leder Dag-Håkon Eriksen bekrefter også at dagsenteret Normisjon støtter i Kathmandu var stengt lørdag og at det dermed ikke var barn til stede. - Våre tanker og bønner går til barna ved dagsenteret som vi enda ikke har kontakt med. Vi har heller ikke informasjon ennå om hvordan det står til der med bygningene, sier Eriksen. 
 
10 000 mennesker fryktes omkommet i det alvorlige jordskjelvet og Normisjon oppfordrer folk til å være med å be for situasjonen. 
 
Normisjon har flere norske misjonærer og et utstrakt arbeid i NepalBlant annet er organisasjonen en meget viktig støttespiller for Okhaldhunga sykehus, øst i Nepal. Den indiske og eurasiske jordplaten ligger under og langs den sørlige delen av Nepal og fører til at landet er svært utsatt for jordskjelv.