Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Jordskjelvet: Hjelpen når fram

Landsbyboere fra Lele Sunar Tole sov ute før vi nådde de med nødhjelp.
Foto: UMN

Tusen takk for støtte og omtanke, gjennom bønner, meldinger og økonomisk støtte. Vi setter stor pris på å vite at mennesker rundt omkring i verden står med oss når vi bringer ut nødhjelp til lokalsamfunn i stor nød, skriver UMN i sitt siste nyhetsbrev. Her er deres siste oppdatering. 

Mange områder er sterkt preget av jordskjelvet og nøden er stor. UMN deler ut over 16000 pakker med nødhjelp. Foto: UMN

Som dagene går blir skalaen og betydningen av hvordan jordskjelvet har rammet mennesker og lokalsamfunn mer og mer tydelig. I gatene i Kathmandu går livet raskt tilbake til normalen. Når team begynner å nå de avsideliggende områdene hører vi om lokalsamfunn som er totalt ødelagt. Å frakte nødhjelp dit er svært krevende: nødhjelp- og  gjennoppbyggingsfasen kommer til å bli lang og krevende. 

Vi er velsignet med overgitte og hardt-arbeidende stab og partnere med en lokal-kunnskap som er uunværlig i en slik situasjon. Vi er også veldig takknemlige for våre internasjonale nettverk og støttespillere. Og over alt så vet vi at Guds hånd er med oss i det vi prøver å være hans representater i en tid med krise.  

Her er en oversikt over UMN sin involvering så langt: 

Dhading district
UMN har jobbet i distriktet Dhading i over 20 år. Vårt lokale team og våre partnere jobber på spreng med nødhjelp. UMN gir nødhjelp til fire kommuner i nord-Dhading (Ree, Lapa, Jharlang and Satyadevi) og tre i sør-Dhading (Mahadevsthan, Pida and Jeevanpur). Her er det 8870 husholdninger og man estimerer at 98% av disse er hardt rammet av jordskjelvet.

Nødhjelp begynner å komme inn i Dhading. Dette inkluderer ris, annen type mat, kokekar, telt, presenninger og hygiene-pakker. Til sammen gir UMN 8575 pakker med mat og 7900 pakker med annet nødhjelpsutstyr. Den første sendingen med nødhjelp har alt blitt distribuert og mer kommer de neste dagene. Et trygt varehus er gjort tilgjengelig hvor lokale frivillige jobber med å sortere og pakke nødhjelpspakkene. De frivillige har også fått opplæring i å bidra med annen nødhjelp. 

Vi strever med å nå de fire kommunene i nord. Det er ingen vei-tilgang og det er omtrent umulig å få tak i helikopter (selv om vi fortsatt prøver på det). Gangveien til Lapa og Jharlang er blokkert av en ødelagt hengebro og flere steinras. 


Det er store helsebehov i Nepal etter jordskjelvet. Okhaldhunga er et prioritert distrikt. Foto: UMN. 


Nødhjelp til Ree kommune
I morgen (torsdag 7. mai) vil det bli distribuert nødhjelp i Ree kommune. 
Lokalsamfunnet har fått informasjon og familiene kan sende to eller tre representater ned til hovedveien (omtrent to timers gange unna) for å hente nødhjelpspakker. UMN har blitt sent ut til å foberede distribusjonen som vil foregå i fire dager. 

Et team fra vår indiske partner CASA melder om at mennesker i Jeewanpur kommune i sør har nok mat for den neste uken men at de desperat trenger husly. Telt og presenninger er en prioritet i alle områder og er vanskelig å få tak i. Vi har bestillt 2000 telt og nødhjelpspakker til de sørlige kommunene.

UMN har også blitt spurt av regjeringen om å ta særlig ansavar for å koordinere nødhjelps-mat i distriktet Dhading.


Medarbeidere fra UMN pakker nødhjelpspakker.  Foto: UMN

Sykehusene
UMN's sykehus i Tansen og Okhaldhunga har vært aktive i egne lokalsamfunn. Skadene i Okhaldhunga distrikt har vært større enn det man først antok så sykehuset og sykehusets lokale helseteam er i økende grad engasjert i nødhjelpsarbeid. United Mission Hospital Tansen har sendt akuttmedisinsk personell til Dhading hvor de har behandlet 120 pasienter i Baseri VDC. Disse vil returnere til Tansen iløpet av de neste dagene. 

UMN har også støttet flere andre nødhjelpsrespondenter: Rescue Network Nepal (USD 20,000) og Nepal Christian Relief Services (USD 25,000) i deres nødhjelpsarbeid i Lalitpur and Makwanpur (RNN) og to kommuner i distriktet Gorkha (NCRS).
 

Livet i Kathmandu begynner å sakte å gå tilbake til normalen men mange er sterkt preget av jordskjelvet. Foto: UMN. 

Psykososial støtte
Dette er svært viktig i å hjelpe mennesker og lokalsamfunn etter traumatiske opplevelser. 
UMN´s mental helse rådgiver Dr Stephen Coulter har gitt råd til forskjellige grupper i Kathmandu, og har lært andre i å gi denne informasjonen videre. Han har laget en enkel flyer som lister opp de normale reaksjonene etter traumer og hvordan man kan komme seg igjennom det. Denne er trykt på engelsk og nepali og blir distribuert vidt. 

Bekymret for menneskehandel
Man er bekymret for risikoen for menneskehandel som ofte følger kriser som denne. Det har blitt rapportert en økt menneskehandel av jenter og barn. UMN har hatt et anti-menneskehandel prosjekt i Dhading så vårt lokale team minner lokalsamfunnet nok en gang for risikoen for dette. Vårt team i Rupandhehi (på den indiske grensen) har også blitt varslet for å følge nøye med på grenseovergangene. 

Nawalparasi 
Vi har fått meldinger om ødeleggelser i distriktet Nawalparasi. Rundt 300 husholdninger er rammet. Vi venter på mer informasjon for å finne ut hvordan vi kan best respondere.  

Igjen tusen takk for deres trofaste støtte. Behovene er store og vi er fullstendig klar over at vi trenger Guds hjelp for å løse de utfordringene vi står ovenfor. 

STØTT ARBEIDET MED Å HJELPE JORDSKJELV-RAMMEDE: 
1. Send NEPAL til 2160 for å gi 200kr 
2. Benytt konto 1503 02 13537 og merk beløpet "Jordskjelv i Nepal"
3. Gi med kort her!