Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Jordskjelvnytt fra Okhaldhunga

Hun er enke, og det huset hun har bodd alene i de siste årene er nå så sprukkent at det er farlig å gå inn i. Huset står, men er mer en trussel enn en ressurs.
Foto: Kristin og Erik Bøhler

Kjære venner 

Her i Nepal er livet svært preget av jordskjelvet, og vi vil gi en liten oppdatering til alle dere som følger med: Fremdeles pågår nødhjelpsarbeidet med utdeling av presenninger, liggeunderlag etc til alle som ikke kan bo i sine hus. Mange har også fått sitt matvarelager ødelagt, så de er avhengige av forsyninger utenfra. Først når alt dette er på plass, vil det bli mulig å si noe om behovet for gjenoppbygging, som vil kreve enorme summer i et fattig land. Det anslås f.eks. at minst en halv million hus er ødelagt.  

For et par dager siden fikk vi innlagt en kar som hadde fått en stor stein i hodet da han prøvde å gå inn i sitt eget hus for å redde ut noen ting. Han overlevde, men vi er redd det blir flere slike. Da er det det tryggere å bo i «telt» under en presenning. Disse gutta viste oss hvor de i nesten to uker har sovet sammen, flere familier, ute der ingenting farlig kan falle i hodet på dem.

 På sykehuset 

De akutte, rent helsemessige konsekvensene begynner en å få overblikk over. I Okhaldhunga distrikt har det vært 18 dødsfall pga jordskjelvet. Sykehuset har hatt 29 pasienter innlagt med slike skader. En av dem døde av svære hodeskader kort etter ankomst. To ble sendt til ortopedisk spesialbehandling etter at de var stabilisert her. Av de resterende er sju fremdeles innlagt: 

- Èn har en hodeskade og brudd i ryggen, men kan bevege bena 

- Èn har en svær hodeskade med skallebrudd og et stygt armbrudd, men kommer seg 

- Èn har brannskader, han sto over grytene og lagde mat da skjelvet kom 

- Èn har brudd i begge føttene 

- Èn har ryggbrudd og vil forbli lam fra livet og ned 

- Èn 85 år gammel kvinne ble halv begravd under skjelvet, og har skader i rygg og hofte 

- Èn har en knust fot, der vi har måttet amputere stortåen og muligens må ta mer 

De resterende nitten er skrevet ut og har reist hjem. 

I det dette skrives har vi 72 pasienter innlagt på sykehuset som jo har totalt 50 senger. Kapasiteten er sprengt. 

I distriktet 

Det betyr mye for en tid som denne at Okhaldhunga har en god nabo i Norge. 

Vi leter oss fram til hvordan vi best kan hjelpe. Men de som trenger hjelp leter også etter oss. Derfor har sosialkontoret vært fullt av naboer som klager sin nød. Vi har til nå gitt ut 120 presenninger, og en del tepper og madrasser, til naboer og pasienter som skal hjem til ødelagte hus. Det vokste oss over hodet, og vi bestemte oss for en besøksrunde i dag. Der traff vi både dem som hadde fått, og de som ennå ventet på hjelp. 


Bandana fra fra sykehus-administrasjonen og jeg, Kristin, er på fact-finding tur. Vi møter familien på et tun som ikke er som før. Vi noterer oss hvem som har fått ut sine eiendeler og mat, og hvem som trenger presenning som ly for natt og regn. 


Hos de kasteløse fant vi godt samhold under en presenning der 55 stuer seg sammen om natten. 

Pramilla Darjee er en av de mange som om natten søker til fellesteltet. Hun har et lite diebarn på en måned. Hennes mann er i Malaysia og kommer hjem om 2 . år. Å bygge seg en framtid under tak er ikke lett uten mann i huset. Hos de kasteløse fant vi veldig små matforråd. Det er de som er avhengige av å arbeide for andre hele tiden. En slik situasjon gjør de fattige enda fattigere, og de faller dypere ned i gjeldslaveriet.At det ikke flere ble skadet er et under! Mina Baniya hadde nylig bygget nytt hus, og mannen er dratt til utlandet for å betale gjelden. Nå må de begynne på nytt. Men på deres kastenivå er det større matlagre, så de er ikke like utsatte for den daglige nød. 


En familie har fått presenning og madrass og strikketeppe for de minste fra «Mission», så de har kunnet bygget et eget midlertidig hjem for regntiden.

Etter vår fact-finding tur i dag, dro vi tilbake samme ettermiddag med lastet bil og kunne dele ut til de vi så trengte det. En lykkelig ung mor går hjem til familien sin med presenning, ullteppe og lappeteppe til sitt minste barn. Det var hagl og regn, lyn og torden, da er en presenning mye verdt!

I nabolandsbyen Duske har vi til sammen hjulpet 58 familier med det mest nødvendige for å skape seg en mulighet for å greie seg gjennom regntiden. 

Ansvarsområder gitt oss av myndighetene 

I samarbeid med lokale myndigheter er vi blitt gitt ansvar for to kommuner der vi arbeider med landsbyhelse utvikling. Den ene er den største, og den er helt uten veiforbindelse. Den ligger høyt oppe i rodrodendron-skogen der turistene går forbi i bedre tider. Patle. Nå tirsdag sendte vi ut en bil med 100 presenninger og tepper så langt bilen kommer. Derfra tar det en dag å gå til den delen som ligger lengst borte. Teamet er ikke kommet tilbake ennå, derfor er ikke alle planer lagt for hva vi skal bistå dem med videre. 

Vi har også fått ansvar for Srichaur. Det er den kommunen vi til nå har fått flest jordskjelv-skader fra. Våre folk har gått dit og har dannet en lokal komité. De har identifisert 96 husstander som trenger en «matpakke» i tillegg til presenning og tepper. Matpakken er en sekk ris, olje og linser. Akkurat nå er tradisjonelt den magreste sesongen her, rett førregntiden. I juli modner maisen og velsigner dem. 

I Ragani kommune fikk vi tidlig høre at alle hus i to store områder var totalt ødelagt. Det er et område vi har arbeidet i fem år, og har en oppfølging av nå. Vår mann gikk dit med det samme vi fikk melding om tilstanden. Han har vært hos dem, saumfart alle butikker i store områder og kjøpt mat på krita for «Mission» til folket der mens de ventet på hjelp. Nå har de endelig fått et lass med ris og presenninger inn fra vestsiden altså Katmandu-siden, av en annen NGO som vi samarbeider med her i fylket. Det de trenger nå er et vannfilter til hver husstand, for vannledningen er ødelagt. Det er vi i ferd med å organisere inn fra vestsiden. 

- Be for alle de som sover ute, det er ikke bare stjernehimmel, det er lyn og torden og masse regn også. 

- Be om at nøden må bygge fellesskapet, og at de må greie å hjelpe hverandre til å bygge seg opp på nytt. Vi minner Gud om å høre de mange skrik fra Nepals indre gjennom hele regntiden som nå er på vei inn. 

- Og Han har hørt, Normisjon har sendt oss mye penger så vi kan komme folket i møte. Det har de kunnet gjøre på grunn av støtten fra gode naboer Okhaldhunga har i Norge. 

Når huset er rast sammen og farlig å gå inn i, er det godt at maisen gror. Men det er ennå over en måned til den er moden. 

Sykehusbygninger 

Vi har fått meldinger fra flere andre distrikter i Nepal om at sykehusbygningene der kollapset under jordskjelvet. Det er jo det verste som kan skje, det er jo nettopp rett etter en slik katastrofe behovet for et fungerende lokalt sykehus er størst. Heldigvis er det ikke antydning til sprekker i de nye sykehusbygningene her i Okhaldhunga. Det koster mye å bygge med så solid armering som det er brukt her, men nå ser vi at det svarer seg! 

Hilsen Kristin og Erik 

STØTT ARBEIDET MED Å HJELPE JORDSKJELV-RAMMEDE: 
1. Send NEPAL til 2160 for å gi 200kr 
2. Benytt konto 1503 02 13537 og merk beløpet "Jordskjelv i Nepal"
3. Gi med kort her!