Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Evakuerer pasienter

Her blir pasienten som er nyoperert for sprukket magesår evakuert og ligger nå ute med paraply mot solsteiken.
Foto: Erik Bøhler

Etter at nok et kraftig jordskjelv (7,3) rammet Nepal tirsdag ikke langt fra Okhaldhunga, så sykehuset seg nødt til å evakuere pasientene fra de dårligste av de gamle sykehus-bygningene. - Vi gjorde dette fordi de også står utsatt til, selv om det foreløpig ikke er tegn til skade på dem, forteller Bøhler. 

Nyoperert med paraply i senga 
Den ene pasienten er nyoperert for sprukket magesår. Han ligger med paraply i senga. - Det er ikke mot regn, det var oppholdsvær den dagen, heldigvis. Det er mot sola, sengen hans ble plassert på et fint, åpent sted, men midt i sola, forteller Erik Bøhler. 

Det er vanskelig å ha alvorlig syke pasienter innlagt under jordskjelv. Noen av dem som har kompliserte brudd og ligger i strekk etc., tar det tid å flytte på. De ligger heldigvis i en noe mer solid bygning. - Vi har bare hatt fem pasienter med jordskjelv-skader denne gangen, foreløpig. Bare en av dem alvorlig, med ribbensbrudd og lungeskade, sier Bøhler. 


En av de ansatte ved sykehuset har fått huset sitt ødelagt av jordskjelvet. Huset står ennå, men det er farlig å gå inn i fordi veggene ikke lenger står støtt, steiner kan løsne fra veggen som bare består av jord og stein, og det er fare for at veggen kan rase sammen. Dette huset må tas ned. Foto: Erik Bøhler 

Delt ut hundrevis av 
presenninger
- Vi delte ut hundrevis av presenninger bare i går, til stab og naboer rett etter skjelvet. Nå har vi omtrent ingen igjen. Nesten alle i staben har flyttet ut av sine egne hus for natten, og bodd enten ute under presenninger eller i de nye sykehus-bygningene. Det er svært krevende å få tak i flere presenninger, men vi har en bestilling inne på tusen stykker fra en lokal leverandør som får dem fra Bombay. De skal komme på lørdag. 

Forsterker dårlige sykehusbygninger
Fordi sykehuset har måttet evakuere de dårligste sykehusbygningene, må de nå ta også den gamle poliklinikken i bruk til å hus pasienter. -Men før det må bæresøylene der forsterkes. Under Fred Langworthy sin ledelse er vedlikeholds-staben i ferd med å gjøre det, forteller Bøhler.

 - Her kler de bæresøylene med stål. Det arbeidet vil være ferdig i løpet av formiddag, så vi flytter inn pasienter der nå i ettermiddag, sier Erik Bøhler.   Foto: Erik Bøhler. 

Fred Langworthy sveiser forsterkninger til bæresøylene i den gamle pliklinikken. Langworthy leder normalt utbyggingen av det nye sykehuset i Okhaldhunga  Foto: Erik Bøhler. 

Forberedt på nye skjelv  
- Vi hadde to etterskjelv i løpet av natten. Bare små, neppe noen skader i nærheten her. Mange av staben har også bodd i den nye poliklinikken. De nye bygningene står støtt. Vi har også satt opp presenning-telt utenfor, slik at vi eventuelt kan evakuere de inneliggende pasientene dit, hvis så ille skulle skje at vi må evakuere alle sykehus-bygningene, forteller Erik Bøhler. 

STØTT ARBEIDET MED Å HJELPE JORDSKJELV-RAMMEDE: 
1. Send NEPAL til 2160 for å gi 200kr 
2. Benytt konto 1503 02 13537 og merk beløpet "Jordskjelv i Nepal"
3. Gi med kort her!