Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

I Hauges fotspor – med buss

Et glimt fra rollespillet ved Grålumstua, fra venstre Svein Høiden i bonde Iver Grålums skikkelse, Torgeir Flateby som Hauge og Trond Kasbo som spilte sokneprest Urdahl.
Foto: Boe Johannes Hermansen

Formål med turen - i regi av Haugekomiteen i Normisjon region Østfold - var å lære mer om Hans Nielsen Hauge (1771-1824). - Bondesønnen fra Rolvsøy er en av de mest betydningsfulle personligheter i norsk historie. Han var ikke bare en vekkelsesforkynner og åndshøvding, men også en samfunnsbygger, gründer og næringslivsleder. Ja, også en av landets mest leste forfattere, sier Hermansen.

Første anklage

Første stopp var Grålumstua, der Hauge første gang kom i konflikt med myndighetene i 1796, etter at han hadde talt Guds ord. Han ble anklaget for brudd på konventikkelplakaten, da presten ikke hadde godkjent samlingen. Deltagerne på bussturen fikk dette anskueliggjort i form av rollespill med Hauge (Torgeir Flateby), bonde Iver Grålum (Svein Høiden) og deres motstander, sokneprest Stevelin Urdahl (Trond Kasbo).

Vi kjørte videre, forbi Tune kirke - hvor Hauge ble konfirmert - og Tune prestegård - hvor han gikk til konfirmasjonsforberedelse - og inn i Hans Nielsen Hauges gate i Sarpsborg, hvor det står en flott byste av ham.

Åndsopplevelsen

Neste stopp var Hauge i Rolvsøy, hvor vi først fikk se jordet, hvor Hauge hadde sin sterke åndsopplevelse 5. april 1796, og hvor Torgeir Flateby sang: ”Jesus, din søte forening å smake”, som var den salmen Hauge sang da han fikk den sterke opplevelsen. Deretter hadde Haugekjenner Svein Høiden et halvtimes interessant foredrag om Hauge i bedehuset Hauges Minde, hvor vi også spiste middag. Etter kaffen var det omvisning i museet Hauge Minde, som den gang var åndshøvdingens barndomshjem.

Tre steder i Gamlebyen

Vi kjørte videre til Gamlebyen, der tre steder har tilknytning til Hauge: Her arbeidet han i slakterbutikken til madam Kruse, talte for en folkemengde på hele 400 mennesker i Niels Bæsøes hus i februar 1797 og ble arrestert og fengslet for første gang, fra 27. desember 1797 til 29. januar i 1798, etter gjentatte brudd på konventikkelplakaten.

Bussen, med Svein Slettevold ved rattet, fraktet oss videre til gården Søndre Hallesby i Aremark hvor Christen Hallesby, far til Ole Hallesby, bodde. Deretter kjørte bussen til Menighetshuset i Aremark, hvor det ble servert kaffe og kaker. Der møtte vi tre ”Haugianere i Østfold”, Mari Holen, Christian Hallesby og Iver Mustorp, som var sentrale i Haugebevegelsen. Dette ble formidlet av Paul og Harald Smaadahl, og Astrid Finstad Ørebech.

Orienteringer

Vi beså også bautaen av Ole Hallesby utenfor Aremark kirke og steinen ved graven til Mari Holen på kirkegården.

Under mye av tiden i bussen var det også orientering om ulike sider ved Hauges liv og virke. Blant annet leste Otto Slettevold egne dikt om Hauge.

- En flott tur, var deltagernes votum, da deltagerne var vel tilbake ved Tune administrasjonshus, helt på tiden.

Ny busstur er planlagt til lørdag 10. september neste år. Før den tid er det flere møter i regi av Haugekomiteen i Østfold, blant annet onsdag 28. oktober i Hauges Minde med professor Magne Supphellen: Hans Nielsen Hauges prinsipper for næringsvirksomhet – relevante i dag? Det er ingen tvil om at interessen for Hauge er økende i hans hjemfylke.