Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Indisk nyresykdom

Tilak har fått behandling ved sykehuset mange ganger
Foto: Erik Bøhler

Det er en tilstand hvor nyrene plutselig begynner å skille ut altfor mye proteiner og for lite vann i urinen.

Tilak var sju år gammel da han kom til oss første gangen, for fem år siden. Hele kroppen var hoven som en ballong, han tisset nesten ikke, var slapp og lei seg. Det var faren hans også. De hadde vært rundt til mange helseposter og kjente shamaner i Udaypur, sitt eget distrikt. Så, etter flere uker, fikk de høre om et sykehus der fattigfolk kunne få behandling for mye rart. Det var flere dagers reise unna, men de hadde prøvd alt annet. 

Så faren tok ham med seg hit, og laboratorieprøvene viste at han hadde nefrotisk syndrom. Vi begynte behandlingen vi pleier å bruke. Men den virket ikke, selv etter mange uker, antagelig fordi sykdommen hadde stått så lenge da de kom. Så til slutt ga vi ham en form for cellegift som også brukes i kreftbehandling. Da slapp sykdommen endelig taket, for en stund.

For nesten alle disse pasientene får tilbakefall noen ganger. Tilak har vært her mange ganger etter det, så vi har blitt godt kjent med dem. Alltid er det faren som kommer med ham, bærer,mater og trøster. Nå har de blitt flinke til å komme fort. Så da de kom denne gangen slapp sykdommen taket etter bare to ukers behandling. 

Du kan støtte arbeidet ved sykehuset ved å sende kodeord Nepal til 2160 (200kr) eller gi med kort her!