Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Feiring av hvit stokk dag

Foto: Disabled Persons´ Association.

Den hvite stokken er et symbol på uavhengighet, skriver Disabled Persons´ Association. I år har de støttet Khaling Muensling Institute økonomisk slik at de kan feire den internasjonale hvite stokk dagen. "Å feire denne dagen er for å minne oss på hvor viktig denne stokken er for blinde og synshemmede å leve liv i større uavhengighet. I tillegg annerkjenner man de egenskapene mennesker som er blinde eller synshemmet har og promoterer like mulighet til disse som til andre mennesker i landet," skriver organisasjonen.

Du kan være med å støtte organisasjonen som kjemper for å bedre rettighetene til personer med funksjonsnedsettelser i Bhutan. 

Den hvite stokken sin historie i følge Wikipedia: 

Blinde mennesker har brukt stokk som hjelpemiddel for å bevege seg i århundrer, men det var ikke før rett etter den første verdenskrig at den hvite stokken ble introdusert.

1921 følte James Biggs, en fotograf fra Bristol i England som var blitt blind etter en ulykke, seg ukomfortabel med mengden av trafikk rundt huset sitt slik han fikk stokken sin malt hvit for å bli mer synlig.

1931 lanserte Guilly d'Herbemont i Frankrike en nasjonal bevegelse med den hvit stokken som støtte for blinde mennesker.

I noen land brukes forskjellige fargekoder på den hvite stokken, slik at en seende person bare ved å iaktta stokken kan avgjøre om den som bærer den er svaksynt, blind, døvblind etc.

Den hvite stokken er brukt av synshemmede over hele verden, og symbolet med den hvite mannen med stokk er det internasjonale symbolet for synshemming.