Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Blokade hindrer gjennoppbygging

Foto: Shutterstock

Dagsenteret i Kathmandu som Normisjon støtter har måttet stenge dørene. Barna kommer seg ikke frem til dagsenteret. De blir normalt hentet av en buss og kjørt til senteret men nå er det ikke drivstoff å oppdrive og senteret er derfor stengt. Det samme gjelder mange skoler i landet.  

- Dette er dramatisk i en tid da Nepal skulle bygges opp etter jordskjelvet. Byggematrialer fra India stopper opp, men også transport av alle materialer i landet. Det er ikke lenger lastebiler på veiene. Hoteller stenges på grunn av gassmangel. En taxi sjåfør sitter i minst fem dager i kø og kanskje får han ti liter på tanken. Hele landet stopper opp. Og det er ikke det som trengs etter jordskjelvet, forteller Normisjons direktør i landet Kristin Bøhler. 

- Også utbyggingen av Okhaldhunga sykehus forsinkes. Vi har varer på den indiske siden av grensen og varer i Kathmandu som ikke blir transportert hit. Okhaldhunga sykehus har fremdeles diesel til bruk av generatorer og vi har fremdeles medisiner, men dette er tiden for medisinbestilling og vi kan ta inn bare det vi får med i egen bil. Det er fremdeles medisiner i Kathmandu, men noe begynner å ta slutt. Enkelte sykehus er gått tomme utenfor Kathmandu både for medisiner og diesel. Vaksinetransporten er hindret. Også vi har gått tomme for BCG vaksine nå. Men fattigfolk på bygda, fyrer fremdeles med ved og koker den maten de dyrker så de er ikke så påvirket som de i Kathmandu som er langt mer avhengig av diesel og gass for å koke, forteller hun. 

India nekter for å ha innført blokaden. De hevder lastebilsjåfører frykter livet etter voldelige protester over Nepals ferske grunnlov, i følge India Times. - India skjuler seg bak en sammenslutning av partier i lavlands-regionen Tarai i Nepal, som ønsket en annen inndeling av provinser, de ønsket hele lavlandet som en egen separat provins. Det var ønskelig for India også. India sier offisielt at de ikke har en blokade, men partiene i lavlandet ville aldri kunne holde denne blokaden uten støtte fra India. Derfor er det India som sitter med ansvar og nøkkel til løsning, avslutter Bøhler fra Okhaldhunga i Nepal. 

Nepals statsminister K P Sharma Oil ba i sin TV-overførte sending forrige søndag om at India løfter den ikke annonserte blokaden umiddelbart. Statsministeren er bekymret for at en humanitær krise er rett rundt hjørnet da blokaden allerede har vart i mange uker. Vær med å be for en løsning for landet!