Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Lettet over statsbudsjettet

Foto: Sunniva Vikan

– I dag er det en gledens dag! Dette er godt jobbet av KrF og Venstre, - og også av generalsekretær i Digni Jørn Lemvik som har målbåret våre synspunkter. Regjeringens usolidariske kutt til bistand gjennom sivilsamfunnsorganisasjoner er reversert, og Norge viser nå andre land at det er mulig å ta i mot flyktninger uten å ta mesteparten av pengene fra bistand til fattige i andre land, sier generalsekretær i Normisjon Anne Birgitta Langmoen Kvelland. – Samtidig er vi bekymret for at regjeringen i budsjettet for 2015 omdisponerer midler fra bistand i utlandet til å dekke kostnader knyttet til flyktninger i Norge, sier leder for internasjonalt arbeid Dag-Håkon Eriksen.

– Vi har levd de siste ukene i konstant frykt for at vi måtte kutte det store og viktige arbeidet ute i verden. Endelig kan vi sove godt om natta. Dette er en enorm lettelse, konstaterer Dignis generalsekretær Jørn Lemvik til digni.no som samtidig har uttrykt bekymring for fremtidige budsjett. Generalsekretær i Normisjon deler denne bekymringen. – Budsjettet innebærer et alvorlig kutt i bistand på hele 1,8 milliarder kr. Dette rammer blant annet klimasaken. Krisen i bistand via frivillige organisasjoner er avverget nå, men prosessen og det kuttet som er gjort gjør oss usikre på hva dette vil ha å si for de neste årene. Dette vil vi ha fokus på i vårt videre arbeid iforhold til kommende budsjettet, sier Langmoen Kvelland. 

 – Det norske statsbudsjettet for 2016 vil vekke negativ oppsikt under klimatoppmøtet i Paris, sier leder for Miljøpartiet dei Grøne (MDG), Rasmus Hansson til nrk.no

Nøkkeltall (ifølge digni.no) fra statsbudsjettet viser at:

  • Samlet bistandsstøtte som kanaliseres til de frivillige organisasjonene blir økt fra regjeringens opprinnelige budsjettforslag på 670 millioner kroner til 1,9 milliarder kroner. Det er samme nivå som 2015.
  • Det legges opp til et kutt på 1,8 milliarder kroner i det totale bistandsbudsjettet. Regjeringens opprinnelige forslag var på 4,3 milliarder kroner.
  • Den såkalte informasjonsstøtten, som gir bistandsorganisasjonene støtte til informasjonsarbeid om nord/sør-spørsmål, fortsetter som før.
  • Fagbladet Bistandsaktuelt får fortsette sin drift.