Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Klar til å ta ansvar

ENTUSIASME: Stor stemning blant kommende ledere, her er noen av dem som har gjennomført lederkurset "Loved". Fra venstre: Mina Osen, Matias Walderhaug (bak), Andrea Rokseth, Maria Eilen Dragsjø, Kristoffer Rokseth (foran), Eivind Nesje, Rebekka Austad, Hanna Lande og Johannes Langaas (bak).
Foto: Magne Vik Bjørkøy

"Loved" er ledertreningskurset til Acta i Trøndelag. I år har 18 tenåringer vært med på de fem kurskveldene, og denne novemberkvelden er de samlet til siste undervisningsøkt i kjelleren til Salem Menighet.

Temaet er praktisk lederskap, og Acta-konsulent Kristine Hjellen utfordrer direkte: Hva gjør du hvis en leirdeltager blir forelska i deg? Hvordan sier du fra hvis det blir bråk og uro? Hvor lurt er det å kline med kjæresten mens du er leder på leir? Og skjønner egentlig leirbarna ironi?

- Vi ønsker å være direkte. Det er ingen grunn til å pakke inn ting, sier Hjellen etterpå.

Tid til å tenke

Etter undervisninga denne kvelden, er det tid for en-til-en-samtaler med kurslederne fra Acta. Hver deltager får fem minutter, mens de andre slapper av og reflekterer litt rundt det de nettopp har hørt.

- Dette var den mest lærerike kvelden. Jeg har fått tenke gjennom hvordan jeg kan være som leder, og hva som er lurt i forhold til de som er yngre enn meg, sier Maria Eilen Dragsjø (13) fra Byåsen.

- For meg handler det om å vise respekt i alle situasjoner. Det å være på lederkurs er like mye å tenke gjennom oss sjøl, hvem vi er og hva vi tror på, fortsetter Anna Kvernå Tonstad  (13), som bor på Sjetnemarka.

Viktig at de tør

- Undervisning om forelskelse og følelser, er det flaut eller nyttig?

- Akkurat det med at jenter kan bli forelska i meg, er jeg jo ganske vant til..., fleiper malvikingen Kristoffer Rokseth (13), men blir fort alvorlig igjen:

- Jeg synes det er flott at de tør å snakke om sånne ting. I det hele tatt er det mange av temaene her på kurset, som jeg kan ta med meg inn i hele hverdagen min.

Å være disippel

- Gjennom "Loved"-kurset håper vi å gi tenåringene litt input i forhold til det å være en disippel. Vi går gjennom grunnleggende troslære, er konkret og tydelig når vi snakker om det å være leder - og prøver å gi dem verktøy til å reflektere videre om hvem de er, sier Acta-leder Rune Breivold Haugen.

Han forteller om en av de tidligere kurs-kveldene, da de snakket om personlighet og nådegaver.  Forskjellige egenskaper ble sammenlignet med ulike kroppsdeler, og deltagerne ble utfordret til å finne ut hvilken "kroppsdel" de var nærmest.

Mange blir leirledere

Da "Loved" første gang ble arrangert i 2012, kom det fire kursdeltagere. Siden har antallet steget, og i høst har de vært 18. Mange av dem får utfordringen om å bli leirledere.

- Samtlige av fjorårets deltagere har vært leirledere allerede, forteller Acta-konsulent Inger Synnøve Gjære.

- Flere på årets får sikkert utfordringen også. Men vi gir ingen garantier. Det er vår oppgave å finne ut hvem som egner seg, og hvem som bør vente litt. Det handler ofte om modenhet, men muligheten til å være leder, åpner seg nok etterhvert, sier Breivold Haugen.