Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

3000 på julebasar i Baku

Lokale musikere underholdt med både julemusikk og andre innslag
Foto: Synnøve Aandstad Baghirova

Rettferdig handel-prosjektet ble startet av Normisjons bistandsorganisasjon i 2009. I 2013 ble det registrert som et eget tiltak, under navnet Folk Art, og har fortsatt arbeidet for å støtte opp om lokale aserbajdsjanske håndverkere og promotere deres håndverk. I dag arbeider de ut fra en butikk som er samlokalisert med en bokhandel i sentrum av Baku.  Folk Art har en tradisjon for å arrangere en årlig basar, men årets julebasar satte rekord når det gjaldt oppslutningen både blant håndverkere og besøkende.

Inntrykk for alle sanser

Gjennom sitt nettverk, har Folk Art utviklet god kontakt med lokale kunsthåndverkere, som ble invitert til å selge sine produkter, mot en fast pris, og i år ble det trangt om plassen, med over 200 håndverkere som deltok. De solgte alt fra strikkesokker med lokale mønstre og flotte silkeskjerf til utskårede trefigurer og pyntede håndvesker. Og det var ikke bare alle varene som trakk de besøkende. I tillegg til at man kunne kjøpe forskjellig slags håndverk, var det også underholdning i form av julemusikk, sunget av lokale musikere, og salg av mat og søtsaker med smaker fra rundt om i verden. En god forsmak på julestemning, med rike inntrykk for alle sanser, med andre ord.

Frivillige

Gjengen fra Folk Art hadde fått med seg ulike frivillige til å delta. En av dem var norske Ingjerd Johnsen, som var i Baku gjennom Normisjons arbeid på barnehjemmet i Merdekan. Hun hjalp til med å selge bakverk. – Jeg ante ikke at basaren kom til å være så stor, forteller Ingjerd. – Det er fantastisk å se så mange vakre ting til salgs. Jeg kom til og med over utskårede julekrybber.»

Clarence Johnson fra Canada er til daglig rådgiver for Normisjons landbruksarbeid gjennom AzNor Agro i Ganja, men jobben han hadde tatt på seg for anledningen har lite å gjøre med landbruk. Han var julenisse for anledningen. – Jeg har aldri hatt flere barn på fanget eller blitt tatt så mange bilder av i løpet av en dag», forteller han. – Den opprinnelige St. Nikolaus var jo en bønnens mann, fortsetter Clarence, - så jeg benyttet anledningen til å be en velsignelse over barna mens foreldrene tok bilder.

Før dørene stengte for dagen, hadde mer enn 3000 besøkende vært innom basaren. Inntektene fra basaren brukes i arbeidet Folk Art gjør for å utvikle og reklamere for lokalt håndverk i Aserbajdsjan.