Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Omfattende blokade endelig over i Nepal

Birganj på grensen til India var siste grensepost som ble åpnet
Foto: Normisjon

Normisjon sine utsendinger ved sykehuset i Okhaldhunga, Erik og Kristin Bøhler, kunne i starten av måneden melde at situasjonen de siste ukene har vært lagt bedre, enn tidligere i høst og vinter. Frem til forrige uke var det kun en grenseovergang, Birganj, som ikke var blitt åpnet.

- Birganj er den største og viktigste grenseposten mellom India og Nepal, forteller Normisjons utsending Erik Bøhler. Bare noen timer etter at også denne grenseposten ble åpnet på fredag, rullet flere hundre lastebiler inn over grensen med forsyninger.

Det er særlig tilfredsstillende tilgang på medisiner som har vært et problem for sykehuset Normisjon støtter, under blokaden.

- Det er fremdeles et betydelig etterslep med små lagre rundt omkring, og enda mer svartebørs enn ellers på slike varer, men det er mest i Katmandu. Her i Okhaldhunga er situasjonen nå så godt som normalisert hva gjelder de varene det var knapphet på. Spesielt er medisin-tilgangen nå tilfredsstillende, sier Bøhler. 


Etter en langvarig blokade, ble grenseovergangen mellom India og Nepal endelig åpnet fredag 5. februar. Foto: Normisjon

Blokaden var ment å være en protest mot grunnlovsendringer i Nepal, hvor det blant annet har blitt trukket opp en ny inndeling av distrikter i Sør-Nepal. Madhesi-folket, som bor i grenseområdet mellom Nepal og India, har kommet særlig dårlig ut av situasjonen. Madhesi-folket er allerede i en sårbar posisjon, med tanke på fattigdom og diskriminering.

Flere medier har hevdet at India også har bidratt til at grensene har forblitt stengt. I følge BBC kommer om lag 60% av all gass, drivstoff, medisiner og mat, samt andre viktige varer, til Nepal fra India. Dette har fått store konsekvenser for lokalbefolkningen under blokaden, og særlig barna, i følge FN. I tillegg har det satt gjenoppbyggingen etter jordskjelvet kraftig tilbake.Det har særlig vært stor mangel på drivstoff og gass under blokaden, noe som har ført til et stort svartebørsmarked. Foto: Normisjon