Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Lærere på Bangladesh-besøk

KG-lærer Eivind Haugerud har tydeligvis noe interessant å vise MLC-elevene på mobilen. Bildet er fra Spoken English-time. "Luksustimer" er det fristende å kalle dette, både fra lærernes og elevens side. Når det denne uka var mange tilgjengelige lærere, ga det gode muligheter til å dele en klasse på 40 eller 45 i mange grupper. Slik får flere elever i større grad anledning til å delta ut fra egne premisser.
Foto: Hans-Jørgen Hagen og Torunn Tjelle

Martin Luther College (MLC) i Dhaka og KG er søsterskoler. Som eier av MLC og deleier av KG har Normisjon en rolle i begge. Mellom KG og Normisjon eksisterer det en tiårig samarbeidsavtale. Et av punktene er at elevaksjonen hvert tredje år skal gå til Normisjons arbeid på MLC. Pr i dag dekker inntektene fra KGs elevaksjon omlag en tredel av årlige utgifter på MLC. Forrige aksjon var høsten 2013, neste blir nå til høsten. Et annet punkt i avtalen gjelder utveksling. Dette punktet er ikke konkretisert, men en mulig tolkning er å arrangere kurs, i dette tilfellet for lærere fra KG. Det er andre året på rad vi nå gjør dette. Inhabile som vi er, tør vi å kalle det en suksess.

Velkomst. Her får Stian Stabrun Smith og Ingvild Sandnes blomst av Lovely, collegesekretær og resepsjonist.

Ingvild Sandnes i en av sine Spoken English-timer.

Marte Fuhr Heggheim med sine Spoken English-elever.

Utveksling av undervisningsopplegg mellom MLC- og KG-lærere. Her presenteres et arbeid med tidslinjer som kan brukes i flere fag.

 

MLC-lærere, fra venstre Mouri, Sujit, Kaiser og Shamiul, tester ut det norske "tidslinjeopplegget".

Ut og se

Hensikten med kurset er at KG-lærerne skal bli bedre kjent med MLC, med Bangladesh, med norsk-bangladeshiske forhold og med bistand og misjon i våre dager. Foredragstemaer var: Utdannelsessystem, klesindustrien, Telenor og mobilutvikling, ytringsfrihet, islam, hinduisme, forholdet Norge-Bangladesh, Bangladesh sin historie og geografi, misjonshistorie, en innføring i MLC, ernæring i Bangladesh, urfolk i Bangladesh, andre sider ved Normisjons arbeid, den nye AsiaBasens arbeid med bakgrunn og intensjoner, klimaendringer - sårbarhet og katastrofeberedskap og ikke minst utveksling av undervisningsopplegg og erfaringer mellom MLC- og KG-lærere. Noen av temaene ble illustrert ved ekskursjoner. Vi må ut og se, ikke bare sitte. 

 

På tomta. Blir det her vi bygger MLC i fremtiden? Vi tror det. 

Besøk på en skole i nærheten av MLC, en skole flere av elevene våre har gått på. Ser vi fremtidige MLC-elever her?

Hindusimen

 

Besøk i et hindutempel. To av MLCs hindu-lærere var omvisere.

Etter besøket i hindutempelet ble vi påspandert kokosnøtt på gata.

 

"Hinduismen - min religion." Ved MLC-lærer Sujit. På kurset presenterte både en muslimsk lærer og en hindu-lærer sin religion. Fra lokal MLC-ledelse var det en viss skepsis til dette da vi foreslo temaene, men skepsisen la seg da "alle" forsto at hensikten ikke var at noen skulle "omvendes". En stund lurte jeg på om jeg var altfor "norsk" i tankegangen når jeg tror at kunnskapsutveksling og en viss form for dialog er av det gode. Religionsdialog er i hvert fall ikke en bangladeshisk mesterskapsøvelse. Sujit ga imidlertid en systematisk og god innføring i hinduismen, en religion som omlag 9% av befolkningen tilhører.

Norske bedrifter i Bangladesh 

Telenor-eide Grameenphone (GP) er den største mobiloperatøren i Bangladesh. Erlend Prestgard fra GP orienterte om "Telenor in Bangladesh - past, present, future". Veldig interessant.

Bangladesh er storprodusent av klær. Utviklingen i klesindustrien og hvordan sikkerhet og sosialt ansvar for arbeiderne er på dagsorden for seriøse firmaer, er viktige tema. Mr Leif og Mr Shoib fra den norske Varner-gruppen holdt foredrag på MLC.

Minnemøte

Når man kommer som utlending på møter i Bangladesh, må man nesten regne med å måtte si noe, gjerne uten forvarsel. Her ser vi lærer Olav Erik Areklett som minnes avdøde slektninger av MLC-styreleder Nelson Sarker. "Prayer meetings", eller minnesamvær, som dette er vanlig, i hvert fall blant kristne i Bangladesh. Når man gravlegges samme dag eller senest dagen etter at man dør, blir det mange slektninger som ikke kommer til begravelsen. Minnemøter i etterkant er derfor viktige.

Maten på minnemøtet tilberedes i store kjeler på vedfyrte bål.

Ambassadør besøk 

Storveis var det å få besøk på MLC av selveste ambassadør Merete Lundemo (i midten foran) som ga oss en innføring, med historiske linjer, i norsk-bangladeshiske fohold. Etterpå var det fotografering og ikke minst kulturelt program ved elevene MLC-elevene.

Ikke nok med at ambassadøren kom til MLC. Hun inviterte både KG- og MLC-lærere hjem til seg på middag. Her fra taket i residensen ved Banani Lake.

Normisjons landdirektør og MLCs styreformann, Nelson Sarker, kom med hilsen under ambassadørbesøket.

Slik så¨"salen" ut under det kulturelle programmet da den norske ambassadøren til Bangladesh kom til MLC.

MLC-lærer Abu Kaiser sa på ganske godt norsk til ambassadøren: Takk for at du kom! Du er alltid velkommen hit!

"Fashion show" på MLC, et show som også viser ulike sider ved dagligliv i Bangladesh.

Kulturelt program er sanger, dans, drama og taler.

Kulturelt program kan også være "Fashion show".

Rektor Mitali Maria Costa, undertegnede og den norske ambassadøren til Bangladesh, Merete Lundemo. En liten hilsen som takk for besøket.

Mer kunnskap om Bangladesh​

Ernæring i Bangladesh. Bangladesh er selvforsynt med ris, og det er kjempebra i et land med 168 millinoner mennesker på under halve Norges flateinnhold. Men ris er ikke tilstrekkelig for å ha et sunt kosthold. Hvilke utfordringer finnes? Fra foredrag med Torunn.

Vår forhenværende kontorleder Antony, selv tilhørende folkegruppen khasier, fortalte om "Indigenous peoples of Bangladesh - challenges and recommendations". "Urfolk i Bangladesh - utfordringer og anbefalinger". Dette er et viktig tema uansett og særlig viktig tatt i betraktning det arbeidet som Normisjon tradisjonelt har drevet i Bangladesh.

Her er Antonys anbefalinger.

Nagori

Den siste dagen i Bangladesh besøkte vi rektor Mitalis hjemtrakter litt utenfor Dhaka. Her fra Nagori, en av Bangladesh sine aller eldste kirker. Fra 1663.

Ute på markene. Det er mye spennende som gror her.

På gårdsplassen til rektors svigerforeldre. Det ble en fantastisk god lunsj.

Etterutdanning 

Vi tror dette er etterutdanning så godt som noe. Lærerne får gode foredrag med tilhørende unike opplevelser på kjøpet. Informasjon, kunnskap, bevissthet, opplevelser. Jeg har likevel spurt meg selv mange ganger: Handler dette til syvende og sist om penger, at MLC trenger givere, at KG-elevene skal bli oppmuntret til å yte en ekstra innsats under høstens innsamlingsaksjon? Jeg liker ikke svaret "ja". Kunnskap og bevissthet er verdier i seg selv. Det lar seg formidle. Å være interessert, slik KG-lærerne virkelig er, er mye bedre enn ikke å være det. Vi kan heller ikke svare et ubetinget "nei" i den forstand at penger ikke er viktig. Selvsagt er de det. Uten penger kan vi ikke drive. Og Normisjon trenger både partnere og hjelp til å finansiere sin del av utgiftene ved skolen.

Lurer du på hvem som betalte utgiftene til kurset? Her får du svaret: Reise til og fra Bangladesh samt overnatting betales fra en budsjettpost som KG kan bruke til etterutdanning for sine lærere. Takk til rektor Nils-Tore Sagen Mosvold for tildeling av slike midler! Mat og transport i Bangladesh betales av deltagerne selv. Foredragsholdere stiller uten unntak opp gratis. Takk til alle involverte! Dette var gøy!

Sykkeltur

Jammen fikk vi ikke til en sykkeltur den siste dagen i Bangladesh. Opp 05.45. Start 06.30. Ikke noe problem for spreke KG-lærere.

Eivind, Stian og Ingvild på sykkel over en av de mange flotte bambusbroene man må forsere.