Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Med Tindberg bak scenen

Foto: Boe Johannes Hermansen

Få klarer det mesterstykket å holde en forsamling i alderen fra 18 til 90 år konsentrert i 100 minutter. Folk lyttet, humret og lærte av skuespilleren da han tok tilhørerne med bak scenen på flere av hans oppsettinger på teateret.
Først ut var en gruppe av sangbidrag av en gruppe av skolens elever (linjen Sang, Scene, Studio) og syngende vaktmester Bjørnar Spydevold, som for øvrig fylte år samme dag.

 

Bursdagsbarnet

Sang, Scene, Studio

Ikke svenskevits

Tindberg startet med å fortelle om telefonen fra det svenske teateret i Stockholm til Oslo Nye Teater, hvor oppsettingen av Markusevangeliet gikk for fulle hus. Spørsmålet var om de kunne sende teksten dem av oppsettingen.

– Har dere ikke bibler i Sverige, spurte han som tok imot telefonen.

– Det er den reviderte teksten, den som fremføres, vi ønsker tilsendt, ble det svart.

Når svensken fikk høre at det var Markusevangeliet ord for ord, trodde han det var tull.

Enkelhet

Tindberg fortalte at bakgrunnen for oppsettingen av Markusevangeliet var at han og Ketil Bang Hansen i halvannet år arbeidet sammen på fritiden for å se hvor langt er det mulig å gå, i enkelhet.

– Ingen av oss hadde tanke om at dette skulle bli noen suksess. Men sentralbordet brøt sammen, da billettene ble lagt ut, smilte han.

Annen bakgrunn

– Verken Kjetil Bang-Hansen eller jeg har vokst opp i kristne miljøer. Det betyr at vi slapp tradisjoner, tonefall, meninger og tolkningsnøkler.

– Vi møtte derfor tekstene med barnets naivitet og nysgjerrighet, fremholdt skuespilleren, og gav flere gode eksempler på det. Blant annet hvordan ordet ”overtredelser” på ulike måter uttales.

Tindberg ga tilhørerne bakgrunnen for oppsettingen av Abrahams barn. Det var i utgangspunktet snakk om ti forestillinger på teaterets minste scene.

– Den ble i stedet satt opp på hovedscenen, og det har til nå blitt spilt 260 forestillinger, med mellom 90.000 og 100.000 tilskuere, ifølge Tindberg.

– Folk står i kø for å se en forestilling på to og en halv time om religion. Det må bety at det er en lengsel blant mange, sa Tindberg, som avsluttet med å lese salmen: ”O bli hos meg”.