Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Skolen i Putichara

Lærer Hassi Rabon var selv elev ved denne skolen. Nå underviser hun barna med glede og iver.
Foto: Enos Hansdak

For å komme deg til Putichara så må du gå i 40-45 minutter i oppoverbakke fra lavlandet. Det finnes ingen vei å kjøre på. Landsbyen ligger høyt oppe til å være i Bangladesh. Her bor 50 familier som hovedsakelig lever av svedjebruk.

Skolen samler også elever fra to andre landsbyer som ligger under en kilometer unna. Dermed består skolen i Putichara, som startet i 1988, av hele 85 elever. 41 gutter og 44 jenter.

På skolen får elevene undervisning på morsmålet sitt Khasi som også er navnet på minoritetsgruppen de tilhører. Mr Paritosh Snal og Miss Hassi Rabon deler på å undervise barna ved skolen. Paritosh kommer fra en annen minoritetsgruppe Garo og Hassi kommer fra Putichara. Hun var faktisk elev ved samme skole som hun nå underviser ved.


Khmidha (12) er femteklasse-elev. – Landsbyen vår ligger avsidesliggende til men den er veldig vakker, forteller hun. Khmida er glad for at hun har en skole i nærmiljøet sitt. - Jeg liker meg veldig godt på skolen. Jeg har mange gode venner her og lærerne er både høflige og vennlige og er flink til å lære oss nye ting, forteller hun.

Hun har en søster som er ett år eldre som nå bor på internat for å fortsette utdannelsen. Foreldrene fullførte selv bare syvende og åttende klasse men ønsker nå at døtrene også skal få mulighet til å ta høyere utdanning. Det har Khmidha også lyst til. Hun drømmer om å bli sykepleier.

Det er nå 10 elever fra denne landsbyen som bor på internatene i Sylhet og Moulvibazar som Normisjon også støtter. Her kan de fortsette utdannelsen sin og Normisjon gir også stipend til elevene under høyere utdannelse slik at det er mulig for dem å gå hele løpet.Normisjon bidrar med lærerlønninger og undervisningsmateriell men landsbyen sørger selv for bygningen, pulter, stoler og husly til læren som ikke kommer fra landsbyen. 

Landsbyene stiller også med en egen skolekomite som har ansvar for å følge opp skolen. De er veldig opptatt av å holde undervisningen på et høyt nivå og i 2015 tok 18 studenter den statlige femteklasse-eksamenen. Alle 18 stod med glans.  

Utdanning forandrer liv. Utdanning forandrer samfunn. Takk til våre støttespillere som gjør dette mulig.