Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Trivsel i tjenesten

Grete og Knut Svein Dale foran hjemmet i Vågsbygd hvor de har bodd i alle år. Her har de trivdes sammen med sine tre gutter.
Foto: Alf Halvorsen

I år er det 40 år siden daværende kretssekretær Bjarne Christensen hentet Knut Svein Dale til Sørlandet. Da hadde han fullført toårig bibelseminar på Indremisjonens bibelskole i Staffeldtsgate etter fire år som barne- og ungdomsarbeider i Namdalen. «Men aller først gikk jeg på predikantlinja i Staffeldtsgate i 1968–69,» sier Knut Svein. «Her ble det forkynt et livslangt kall.» Og det kallet har vestlendingen vært tro mot.

Et rikt liv
«Vi har hatt et rikt liv.» Det er kona, Grete som slår dette fast. Vågsbygdjenta traff Knut Svein på Bibelskolen i Oslo, når hun selv gikk der på et tremånederskurs i 1975. De giftet seg i 78, bor i Vågsbygd og har tre voksne sønner. Hun gleder seg over at mannen trives i tjenesten. «Jeg føler ikke at det har vært en belastning. Vi visste om det helt fra starten. Barna har fått mye godt med seg ved å være med oss på blant annet bibelcamp og leirer. Og det er fint å se at etter hver ferie gleder Knut Svein seg til å begynne å forkynne igjen», sier hun. Men hun må innrømme at det var godt når mobiltelefonen kom. Nå vet hun nemlig hele tiden hvor han er. Skulle han bli sen en kveld på grunn av mye kaffe og prat etter et møte, så slipper hun å lure på om han har kjørt i grøfta en eller annen plass på vei hjem.

Fra fart til last
Telefonen ringer mens vi sitter og prater om predikantlivet hjemme hos Dale i Fasanveien 13. Soknepresten i Hægebostad trenger å drøfte detaljer om Alpha-kurset som han holder sammen med Knut Svein. «Jeg er ombygd fra fart til last, fra evangelist til lærer», forklarer Knut Svein. Fra å drive bibelcamp og teltaksjoner om sommeren og møtekampanjer i vinterhalvåret, går det nå mye på undervisning. Etter et besøk i regionen fra Norsk Kristelig Studieråd for ti år siden forsøkte han sammen med Ole Jan Heddeland på Vigmostad et opplegg som kombinerte bibelfilm (Matteusevangeliet, Johannesevangeliet, Apostlenes gjerninger) og undervisning. Det tok helt av, og nå er det over 50 plasser som har gjennomgått en eller flere av disse åtte ukers undervisningsseriene. Sammen med Alpha-kurs og annen bibelundervisning gjør dette at den forkynnerglade humoristen vanskelig kan rekke å lande når han lille julaften blir 67 år. «Jeg skal ut seks kvelder denne uka, samme som den foregående» sier han uanstrengt.

Motkultur
Knut Svein er ingen barrikadestormer. Men han gleder seg over alle som våger å ta et oppgjør med liberal teologi. Om hans arena ikke er media, så er han ikke redd for å tale klart om disse ting fra talerstolen. Han minnes en uttalelse fra tidligere generalsekretær og senere biskop Håkon E. Andersen. De var på vei til Helligtrekongerfest i Mandal, da Andersen kom med følgende profeti: «Først vil de fjerne fortapelsen under oss, deretter himmelen over oss. Så vil vi bli sittende igjen med meningsløsheten.»

Gammeldags?
Spørsmålet er om Knut Svein er gammeldags eller om han med sin standhaftige utholdenhet og trofasthet egentlig er en motkultur. «Sekulariseringen akselererer på grunn av fraværet av en kristen kirke. Hvis det ikke er en bremsekloss eller motkultur, går det fort», sier han. Selv om han har vist å kunne tilpasse seg i sin virksomhet, så legger han ikke skjul på at han er litt pessimist. Det er lett å tenke tilbake 40 år da de bare i Vest-Agder var bortimot ti predikanter i full stilling. Han rendyrker forkynnergaven sin konsekvent og unngår å bli hektet på administratives oppgaver. «Jo mer vi setter oss til å administrere, jo mer taper vi på de små stedene», understreker han.

Predikantmangel
Han mener at predikantmangelen er et sykdomstegn, og at vi i praksis kan drive aktiv dødshjelp hvis vi neglisjerer det problemet. Han var aktiv da regionen i fjor forsøkte å gjøre noe med dette gjennom «Timoteus-skolen». Det er nemlig smittende å være sammen med en så forkynnerglad predikant.