Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Håp midt i fortvilelsen

Foto: Odd Magnus Venås

Eusebio bodde på landet men solgte gården på landet for noen år siden og flyttet inn til byen Pedernales der han fikk bygd et fint tre etasjers hus. Dagen jordskjelvet kom var han i andre etasje og datteren og barnebarnet i første etasje. Heldigvis klare datteren og barnebarnet å komme seg ut, men for Eusebio var bevegelsene så sterke at han ikke rakk å komme seg ned og ut. Veggene rundt han begynte å rase sammen, og hele fundamentet på huset var i ferd med å rakne.
 
- Jeg kunne ikke gjøre annet enn å gå ned på kne og be til Gud om å bli beskyttet, forteller han til Normisjons utsendinger.  
 
Mens han sto på kne kollapset hele første etasje. Utrolig nok kom han uskadd fra det. Likevel er det nå en fortvilt situasjon. Han har mistet alt han eier, er enkemann og har ikke ressurser til å kunne bygge opp igjen huset sitt igjen. Situasjonen hans er dessverre ikke unik. I Pedernales som er den hardest rammede byen er mer enn 90 % av husene ødelagt, og mer enn 200 er omkommet.

En lokal menighet har tatt i bruk en fotballbane der de hver dag deler ut mat til de som enda ikke har mulighet til å skaffe dette selv. Normisjons utsendinger og samarbeidspartnere hadde med mer enn 1000 fat og skåler slik at menigheten kan fortsette å dele ut mat en god stund fremover.

Alvorlige konsekvenser i Jama 

Servio Macias er pastor i Jama, et område med veldig få kirker, men som er hardt rammet av jordskjelvet. Lørdagen jordskjelvet inntraff var han blitt overtalt til å besøke en ungdom som drev med selvskading, selv om han allerede burde ha vært på plass i menigheten før kveldens møte. Det gikk heldigvis bra med han når jordskjelvet inntraff, men i uvissheten om hvordan det stod til med egen familie, hastet han tilbake til Jama, over ødelagte veier og uten elektrisitet. Når han kom frem til huset var hele familien i god behold, så han dro derfor videre til menighetsbygget.

Der var situasjonen langt verre. Det tre etasjers høye bygget hadde kollapset, og fire personer hadde ikke klart å komme seg ut. To barn og to voksne. På mirakuløst vis hadde de to barna allerede blitt reddet ut av en fyllik som gikk forbi der rett etter jordskjelvet. Når pastor Servio kom frem fortsatt et ektepar fra kirken fanget i ruinene, så han løp derfor for å finne hjelp til å grave de ut. Det var på dette tidspunkt ikke mulig å oppdrive noen til å hjelpe, og når han kom tilbake til det ødelagte menighetsbygget, var det ikke lenger noen som ga lyd fra seg. 

 

Dagen etter kom fylliken bort til han, og pastoren takket for den heltemodige innsatsen med å redde barna. Fra den dagen har han ikke rørt alkohol, og de ser i det hele tatt mange mennesker som har skjønt at det materielle ikke kan være grunnlaget i livene deres, for på 43 sekunder kan alt det være borte.

Vær med i bønn for denne byen som er så ødelagt, og for Servio og hans menighet slik at de kan være til hjelp for de mange jordskjelvofrene der. Spesielt ønsker de å hjelpe mennesker til å komme seg tilbake i jobb igjen. 

Medisinsk personell og barneopplegg

Med på turen inn i de jordskjelvsrammede områdene var også et team med medisinsk personell. Selv om det nå har gått en stund siden jorskjelvet og det ikke lenger er førstehjelp som trengs, er det mange som sliter med helsen. Først og fremst gjelder dette underærnæring, men også at veldig mange både voksne og barn har veldig høy puls som ikke går ned. Alle etterskjelvene og usikkerheten de nå lever i, er helt klar mye av årsaken til dette.


Traumer er noe av det vanskeligste og mest utfordrende som barna nå forholder seg til. Mange klarer ikke å sove på nettene enda, og på dagtid er det derfor viktig at de får gode opplevelser og kan ha det gøy. Ungene viste en enorm glede over å kunne leke, og høre at Gud passer på de, selv etter noen så vanskelig som det de nå har levd. Utdeling av litt godteri på hver plass var selvsagt også veldig populært.

Menighetsbygg som matlager

Bildet under er fra Canoa der mer enn 80 % av bygningene er ødelagt. En menighet der fikk ikke materielle skader på bygget sitt, men det blir nå brukt av myndighetene som matlager. Derfor var vi med på å lage et midlertidig menighetsbygg der de kan samles og kunne hjelpe til med å dele ut og hjelpe de som er rammmet av jordskjelvet.

Gi en gave til Ecuador:

1. Benytt kontonummer 1503 02 13537 og merk beløpet med "Jordskjelv i Ecuador" eller prosjektnummer 12277265.

2. Send SMS med kodeord ECUADOR til 2160 (200 kroner)

3. Vipps ønsket beløp til Normisjon og merk beløpet med "Jordskjelv i Ecuador" eller prosjektnummer 12277265. Skriv gjerne også ditt navn og adresse på Vipps for mulighet for skattefradrag.

4. Gi med kort her