Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Samler inn syv ganger TV-aksjonen

Foto: Digni

Fem tall som viser størrelsen på norsk misjon

Du trodde kanskje misjonsbevegelsen var liten? 
De sju misjonsorganisasjonene tilknyttet SMM er alle medlemmer av Digni og NORME.

Nedenfor ser du linken til Digni og NORME sin medlemsstatistikk med tall fra hele 35 misjonsorganisasjoner og kirkesamfunn. Statistikken er blant de største samenstillingene av sitt slag og er basert på tallene misjonsorganisasjonene selv rapporterer inn til førsteamanuensis Frank-Ole Thoresen ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole. De 35 organisasjonene inkluderer medlemmene i Digni, i tillegg til 16 organisasjoner som bare er medlemmer i NORME. Statistikken viser dermed tall fra størstedelen av bedhusbevegelsen og det lavkirkelige Norge. Men hvor stort er dette egentlig? Her er 5 tall som vil overraske deg!

1. Grasrota kan holde hender fra Oslo til Trondheim
Misjonsbevegelsen i Norge tilsvarer om lag 300.000 mennesker. Om man går ut fra at alle er store nok til å holde hender kunne en lenke strekke seg fra 360 kilometer Aker Brygge i Oslo og nesten helt til Trondheim. Lenken ville imidlertid ikke nådd helt frem, men stoppet ved fotballbanen på Lundamo Skole i Melhus i Sør-Trøndelag. Da er man bare en halvtimes kjøretur fra Trondheim sentrum!

2. Samler inn 7 ganger TV-aksjonen
Årlig samler medlemsorganisasjonene inn nesten 1,5 milliarder kroner til misjonsarbeidet. Det tilsvarer 7 ganger det beløpet NRK samler inn under TV-akasjonen hvert eneste år.  Tall fra 2013 viser at Ola Nordmann ga om lag 900 kroner i året til veldedige formål, mens misjonsvennene gir i snitt 6.000 kroner hver. Om hele Norges befolkning hadde gitt like mye ville det tilsvart et helt bistandsbudsjett!

3. Dobbelt så mange ansatte som i NRK
I de 35 organisasjonene jobber det totalt 7000 ansatte. Til sammenligning er det dobbelt så mange som det jobbet i NRK i 2013. 542 mennesker er ansatt som langtidsutsendinger i utlandet, mens mer enn 1600 mennesker tjenestegjorde som kortidsutsendinger.

4. Betaler mesteparten av bistandsarbeidet selv
Tallene fra rapporten viser at medlemsorganisasjonene betaler 54 prosent av bistandsarbeidet fra egne, innsamlede midler. Støtten fra Digni, Norad og Utenriksdepartementet utgjør dermed 46 prosent av den totale støtten til bistandsarbeidet.

5. Omsetter for 5,4 milliarder kroner
Den totale omsetningen i de 35 organisasjonene er på hele 5,4 milliarder kroner. Det er mer enn dobbelt så mye som Google sin omsetning i Norge i fjor. 1,8 milliarder kroner kommer fra offentlige tilskudd til ulike former for institusjonsdrift, mens 1,5 milliarder kommer fra innsamlede midler.

Medlemsstatistikk fra NORME og Digni.